Satsar. BP anordnar bland annat nattfotboll och jobbträffar för att slussa ungdomar in i jobb. Nu ska man satsa mer på att nå unga tjejer. Foto: Brommapojkarna

Nu ska BP rusta Västerorts unga för arbetslivet

Fler aktiviteter på fritiden och mer jobbsatsningar för unga. Det är planen när Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning utökar samarbetet med Brommapojkarna de kommande tre åren.

  • Publicerad 15:07, 11 jan 2019

Samarbetet mellan Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning och fotbollsföreningen BP har pågått sedan 2017. Nu utökas det och ska pågå tre år framåt.

Fokus är främst tjejer som idag inte är aktiva i någon förening, nyanlända och unga som av någon anledning löper större risk att hamna i kriminalitet eller arbetslöshet.

– Vi är jätteglada för det utökade förtroendet. Tidigare har vi haft årsvisa samtal kring hur vi kan samarbeta men nu gör vi det här på treårsbasis, säger Henrik Nilsson, klubbdirektör för BP.

Sedan tidigare arrangerar BP nattfotboll, Summercamp, och jobbar ihop med föreningen "Systrar runt hörnet", som är baserad i Smedshagen.

– Vi har haft ett superbra samarbete med Systrar runt hörnet men nu kommer vi kunna utveckla arbetet med tjejer ännu mer eftersom vi får mer resurser, säger Stefan Bärlin, hållbarhetsansvarig på BP.

Körkortsplugg och CV-verkstad

Nytt för i år är att BP kommer arrangera andra typer av aktiviteter än fotboll för ungdomar efter skoltid. Målgruppen är ungdomar som bor i BP:s och stadsdelsförvaltningens gemensamma upptagningsområden Grimsta, Vällingby, Hässelby gård och Smedshagen. Bland annat kommer BP att samarbeta med Jobbtorg i Vällingby.

– De exakta formerna är inte satta än men det kan bli körkortsteori, hjälp att skriva CV och besök på arbetsplatser. Vi håller på att tillsätta en verksamhetsledare nu, säger Stefan Bärlin.

Parallellt jobbar BP med projektet "Slussen in" tillsammans med Tillväxtverket, som går ut på slussa in unga i arbetslivet, från nattfotbollen till jobb på till exempel BP:s matcher vidare till andra anställningar. Enligt Stefan Bärlin har ett 40-tal unga fått sysselsättning sedan augusti men det är för tidigt att säga hur många som kommer resultera i tillsvidareanställningar.

I satsningen "Första jobbet Västerort" är målet att minst 20 ungdomar per år ska få sitt första jobb hos BP.

– Tanken är att efter-skolan-verksamheten ska bli en länk mellan våra andra aktiviteter och "Första jobbet". Så att ungdomar som kommer till oss som 14-15-åringar, eller yngre, ska förberedas för ett liv i arbetslivet, säger Stefan Bärlin.

Kostar omkring fem miljoner per år

Satsningen där nattfotboll, tjejfotboll, Summercamp (sommarlovsaktiviteter) "Första jobbet Västerort" och "Efter skolan-verksamheten" ingår beräknas kosta omkring fem miljoner per år.

BP går in med 1,8 miljoner per år.

Andra aktörer som till exempel Tillväxtverket går in med 1,9 miljoner per år.

Hässelby-Vällingby går in med 1,3 miljoner per år. 315 408 kr av beloppet kommer från Arbetsmarknadsförvaltningen och ska gå till 2400 jobbtimmar för unga inom "Första jobbet Västerort".

Aktiviteterna hålls främst på Grimsta IP men även i Riddersvikshallen, Grimstahallen och Smedshagshallen.

Så rena eller smutsiga är Stockholms bad

Nyheter LISTA: Baden där du kan kasta dig i – men här ska du inte hoppa i plurret Staden genomför ständigt vattenprover på Stockholms allmänna badplatser för att säkerställa att vattnet inte utgör någon hälsorisk. Här är resultatet av ditt bads senaste mätning.tisdag 25/6 19:00

Förseningar på pendeln – mitt i fotbollsrusch

Nyheter Felet åtgärdat först vid 19.30 Ett signalfel orsakar förseningar i pendeltågstrafiken på tisdagseftermiddagen.tisdag 25/6 17:50

Vi är Västerort

Stockholm Direkt