Den går alldeles för långsamt den här buss 4. Foto: Andreas Enbuske

Nu ska buss 4 äntligen bli snabbare

Nu ska snacket om att göra stombuss 4 snabbare bli verklighet. Efter årsskiftet får fyran sin utlovade gräddfil och Odengatan nya cykelfält.

  • Publicerad 13:32, 21 aug 2013

Sedan februari 2012 har trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) utlovat satsningar som ska göra stombuss fyra snabbare och mer pålitlig. Först nu är alla inblandade parter överens om hur det ska gå till.

Åtgärdspaketet består av 3,5 kilometer nya busskörfält på sträckan Gullmarsplan - Radiohuset, trimmade trafiksignaler och påstigning i alla dörrar.

Du har pratat om det här länge. Är det verkligen dags nu, Ulla Hamilton (M).
– Ja. Ibland tar det bara sådan jävla tid att genomför saker, om du ursäktar språket.
Vad har varit svårast att lösa?
– En till synes enkel grej som påstigning i alla dörrar har tagit lång tid att diskutera, säger hon.

I projektet ingår också de sedan länge utlovade cykelfälten på Odengatan.
– Det är en annan sak som vi pratat om tidigare och som vi nu väljer att genomföra i anslutning till detta, säger Ulla Hamilton.

Vågar vi hoppas på att detta verkligen gör fyran snabbare?
- Enligt beräkningarna ska det fungera, men eftersom vi vill vara säkra så gör vi det här som ett försök som ska utvärderas, säger Ulla Hamilton.

Från 14 km/h till 20 km/h

* Arbetet startar i början på 2014.* 35 gatuparkeringar kommer att tas bort, 5 på Odengatan, 21 på Valhallavägen, resterande på tvärgator.* Nya cykelfält mellan Odenplan och Valhallavägen, i båda riktningar.* Målet är att buss 4 ska gå i 20 kilometer i timmen jämfört med dagens 14 km/h.* Hela projektet väntas kosta 9 miljoner kronor.* Mc-burna p-vakter ska bevaka sträckan för att hindra felparkerare.

Visa merVisa mindre