Något för arkiven? Kommande år ska Stadsmuseet i Stockholm dokumentera dagens Vårberg. Bilden är från när performancekonstnären Roberto N Peyres verk Lövaman hälsade på i Vårberg på Parkernas dag. Foto: Claudio Britos

Nu ska dagens Vårberg in på museum

Vad är Vårberg egent­ligen? Det vill Stads­museet i Stockholm, som kommande år ska hårdbevaka stadsdelen, ta reda på.

  • Publicerad 10:50, 4 feb 2019

– Det kanske låter lite pretto, men vi vill fånga Vårbergs själ. Låta vardagen och vanliga människors röster bli synliga och undersöka var Vårbergs identitet sitter. Är det i människorna? I husen? Eller historien, undrar Johanna Karlsson.

Hon är enhetschef på Stadsmuseet i Stockholm, som kommande år kommer synas väldigt mycket i Vårberg.

Efter några år i Farsta och Östberga ska museets projekt ”På plats” nu flytta vidare – och Vårberg blev nästa station.

– En av anledningarna var att när vi kollade i våra samlingar så hade vi ganska lite från Vårberg. Det är också en intressant plats ur stadsbyggnadsperspektiv – här finns radhus, villor, höghus och låghus och det är en plats där människor med olika inkomster och levnadsvillkor möts, säger Johanna Karlsson.

Exakt vad som ska hända i Vårberg är långt ifrån spikat, tanken är att projektet ska smygstarta under våren och dra igång för fullt till hösten.

Fånga det som händer

Men en del idéer finns redan – utställningar och vandringar om Vårberg genom historien och dokumenterande av dagens Vårberg genom bland annat intervjuer med Vårbergsbor är några av dem.

– Vi vill fånga det som händer i Vårberg idag och spara det för framtiden. Vi vill inte bara komma ut och berätta att det här är er historia, vi vill fånga den historia som är relevant och angelägen för de som bor i Vårberg – allt ifrån vad som hände när Vårberg centrum invigdes till vad som hände i somras när medborgarvärdarna hade fika, säger Johanna Karlsson.

Dela med sig av kunskaper

Samtidigt som museet ska samla in Vårbergsbornas kunskaper, tankar och idéer om sitt område hoppas de också kunna ge tillbaka till området genom att dela med sig av sina kunskaper, säger hon.

– Det vi har sett när vi har gjort det här tidigare är att när den lokala identiteten stärks bidrar det till att tryggheten ökar i ett område. Precis som att graffiti och skadegörelse minskar när fastighetsägare anställer lokala ungdomar så tror vi att ju mer kunskap man har om sitt område – desto mer växer kärleken för ens område och den lokala identiteten. Och det skapar trygghet.

Stadsmuseet på plats

Stadsmuseet på plats är ett projekt som pågått sedan 2015. Under första året fokuserade museet på Farsta, något som bland annat resulterade i sju böcker, en mat- och kulturfestival och flera utställningar.

Mellan 2016 och 2018 var projektet i Östberga. Förutom utställningar, stadsvandringar och insamlade berättelser från området skapades också ett eget Östbergatypsnitt, hantverkskurser, berättarkaféer och lekdagar.