Svar på tal. Centrumchefen Håkan Larsson menar att Mörby är generöst med gratisparkering jämfört med andra centrum nära tunnelbana. Foto: Hege Hellström

Nu ska det bli lättare att parkera i Mörby

Det är många som är upprörda över tvåtimmarsregeln i Mörby centrums garage. Varför går det inte att ändra? Vi tog med oss frågan till centrumchefen, som avslöjar att det på helgerna blir tre timmar framöver.

  • Publicerad 16:40, 8 mar 2019

Förra veckan skrev vi om det krångliga garaget i Mörby centrum, där det både är ont om platser och råder en kritiserad regel: när du kör in i garaget börjar dina två gratis parkeringstimmar att gälla.

Läsaren Britt-Marie Åkesson hörde av sig till redaktionen och ventilerade sina åsikter.

– Tvåtimmarsgränsen är ett skämt. Man kan inte gå till läkare eller tandläkare och handla efter det, för det hinner man inte. Och att sätta sig på ett kafé – det finns inte en chans, säger Britt-Marie Åkesson.

Hon tror inte heller på att butikerna ska dela ut kuponger för längre parkering.

– Hur skulle det gå till? Ska man upp och hämta och sedan ner i garaget igen?

Sköts digitalt

Vi tog med oss frågorna till centrumchefen Håkan Larsson. Han berättar att ifall det blir kuponger, så kommer det att skötas digitalt.

– Vi får ett smart system som kan lösa det, säger Håkan Larsson.

När det gäller tvåtimmarsregeln är den till för att inte centrumgaraget ska bli en infartsparkering för den som vill åka till city.

– Det tar 12 minuter till Östermalmstorg med tunnelbanan. Om vi hade längre gratis parkering skulle garaget vara helt fullt. Tittar man på andra centrum som har tunnelbana är vi de mest generösa. Titta på Kista och Solna centrum, säger Håkan Larsson.

I Kista kostar det pengar från början, och Solna har en timmes fri parkering.

Inga böter

Han berättar att det inte blir några böter för den som parkerar mer än två timmar.

– Efter de två timmarna kostar det tio kronor per 15 minuter. Det är inte jättedyrt för att vara i Stockholm. Men parkering och kostnader är lite känsligt.

En nyhet är att det blir tre timmars gratis parkering på helgerna. En annan sak som har ändrats är att det går att dela upp de två gratistimmarna på flera besök, istället för att man förbrukat dagens tid vid ett besök – oavsett hur långt det varit.

– Ja, det går att parkera en halvtimme på förmiddagen och en och en halv timme på eftermiddagen, berättar Håkan Larsson.

Han är medveten om att det är trångt och fullt på plan två, närmast ingången.

– Det är som med golfare, som ska gå en runda på en mil och ändå måste parkera närmast klubbhuset. Det finns massor av platser i det nya parkeringshuset och snabba hissar.

Kamerorna åter

Så småningom ska det bli en ingång till – via en skywalk på plan fyra. Bron ska gå rakt över E 18.

– När den ska byggas är inte bestämt ännu, säger Håkan Larsson.

Då garagets nya kamerasystem inte fungerade har parkeringen det senaste skötts med p-skiva. Men ett nytt kamerasystem ska snart vara igång.

– Förhoppningsvis på måndag, säger Håkan Larsson.

Tennisesset Sonja, 11, siktar mot eliten

Nyheter Vallentunatjejen vinner redan mot vuxna Vallentunabon Sonja Wedenski är bara 11 år men vinner redan mot vuxna i tennistävlingar. I somras tog hon hem segern i Sveriges största utomhustävling för juniorer; Båstadtennis Corem Open....fredag 20/9 17:04

Så rullar livet i Norrorts busshjärta

Nyheter På Danderyds sjukhus busstorg samlas norra länet Alla vägar bär till busstorget vid Danderyds sjukhus. Åtminstone om du bor i norra länet, och de flesta Norrortsbor lär ha spenderat en hel del tid här. Vi hängde en timme vid bussarna och kollade in...fredag 20/9 16:42
Stockholm Direkt