Så här har arbetet med Förbifart Stockholm tidigare sett ut i höjd med Hjulsta. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Nu ska det sprängas för Förbifarten i Vålberga

Arbetet med Förbifart Stockholm fortsätter, och i veckan ska ett nytt arbete som innebär sprängning att dra igång i närheten av Vålberga. Något som kommer att låta i området.

  • Publicerad 16:47, 14 jan 2020

Det är de första 20 metrarna av Förbifart Stockholms tunnelrör som ska sprängas fram i närheten av Vålberga. Arbetet skulle egentligen ha påbörjats redan under måndagen, men ett maskinhaveri har gjort att starten skjutits på framtiden.

– Det är lite oklart när det är fixat. Jag kan inte säga exakt starttid, men den här veckan, säger Anna Weston, kommunikatör för Förbifart Stockholm på Trafikverket.

Sprängningarna kommer främst att genomföras mellan klockan 07.00 och 22.00 på vardagar, men Anna Weston flaggar för att det även kan smälla på helger. Då mellan klockan 10.00 och 17.00.

– Vi spränger bara på söndagar i absoluta undantagsfall och kommer bara utnyttja möjligheten om vi måste.

Vad ska man göra om man inte vill vakna av en smäll?

– Då ska man anmäla sig till vår sprängvarningstjänst. Det gör man genom att gå in på vår hemsida och skriva upp sig eller ringa till oss. Då kommer vi förvarna 30 minuter innan vi spränger och man kan få varningen genom sms, mejl eller telefon, säger Anna Weston.

Delar av Bergslagsvägen kan komma att stängas av kortare stunder när arbetet pågår närmast vägen. Sprängningarna i Vålberga kommer att pågå fram till mars, men ljudnivån och tryckvågorna kommer att avta när arbetet kommer längre in i tunneln, uppger Trafikverket.

Stockholm Direkt