Skräpdyk. På lördag ska uppemot 20 dykare rensa botten från skräp. Foto: Andreas Enbuske / Oskar Kihlborg

Nu ska Djurgårdens botten rensas på skräp

20 dykare ska rensa vattnet mellan Junibacken och Vasamuseet på lördag. Om intressanta föremål dyker upp kommer de senare att visas på nya museet Vrak.

  • Publicerad 10:27, 11 jun 2019

Det är Kungliga Djurgårdens intressenter, bestående av över 50 företag och organisationer med verksamhet på Djurgården som står bakom arrangemanget i samarbete med Håll Sverige Rent och ideella initiativet Rena Botten. Klockan 10-14 på lördag den 15 juni pågår dykningarna.

– Genom att skräpdyka den här dagen vill vi visa var mycket av skräpet hamnar och aktionen blir en liten, men viktig del i vårt gemensamma åtagande att aktivt minska nedskräpning. Och det här är bara början. Djurgården ska bli en plats där vi ligger i framkant vad gäller innovation för ett hållbart samhälle, säger Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter, i ett pressmeddelande.

Här byggs den nya bron till Djurgården

Alla är välkomna att medverka vid skräpdykardagen och se vad som finns på botten av Saltsjön. Den som befinner sig på land kan följa dykningarna via en tv-skärm och marinbiologer från Baltic Sea Science Center att vara på plats och berätta om Östersjöns betydelse.

Allt skräp som hittas kommer bedömas av marinarkeologerna från Statens maritima och transporthistoriska museer för att se om där finns saker som kan visas på museet Vrak som öppnar hösten 2020.

Efter otroliga fynden – nytt museum ska öppna i Stockholm