Uppstädning. Trafikverket har upphandlat en städning av stenarna på Bergslagsvägen mellan Vinsta och Hjulsta, men den har ännu inte genomförts. Foto: Hilma Lundwall

Nu ska farligt stenras städas bort

Stora stenar har fallit av från lastbilar som fraktar sprängsten från byggen, längs Bergslagsvägen i höjd med Hjulsta. Från vilket bygge stenarna kommer är inte klart, men nu ska Trafikverket städa bort stenarna.

  • Publicerad 16:56, 11 feb 2020

Enligt en person som själv kör lastbil, som SpångaDirekt pratat med tappar lastbilar stora sprängstenar när de kör från Förbifartsbygget. Stenarna ligger framförallt i rondellerna längs Bergslagsvägen. Enligt lastbilsföraren ska detta ha pågått under ungefär ett år.

– Det är egentligen en himla tur att det finns rondeller där, annars hade de lösa stenarna följt med längre och kanske trillat av framför en personbil i full fart på motorvägen, säger hen.

Josefine Gröndahl är presskommunikatör på Trafikverket och säger att de tar allvarligt på uppgifterna, även om man inte med säkerhet vet att stenarna kommer från just Förbifartsprojektet.

– Det är ju många projekt som angränsar till vårt område, bland annat har Stockholms stad ett VA-projekt och vi har även Mälarbanan. Men vi kan absolut inte utesluta att sprängstenen kommer från oss, säger hon.

Enligt Josefine Gröndahl är det personen som lastar som ansvarar för att lasten inte blir för tung, medan lastbilschauffören har ansvar för att ingenting ligger löst och kan falla av.

Stenarna ska städas bort

Trafikverket uppger också att de genomför stickprover på vägarna i hela landet där de kontrollerar och väger lasterna.

Trafikverket har nu upphandlat en städning av stenarna på Bergslagsvägen mellan Vinsta och Hjulsta, men den har ännu inte genomförts. Som privatperson kan man också höra av sig direkt till Trafikverket med sina funderingar.

– Om man som privatperson eller bilist kommer och ser någonting så kan man anmäla det till vår egen kundtjänst på Förbifarten. Vi arbetar ständigt för att påverkan på omgivningen ska vara så liten som möjligt, säger Josefine Gröndahl.

Förbifarten

✓ Förbifart Stockholm är en 21 kilometer lång ny sträckning av E4:an väster om Stockholm. Vägen går från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr. Byggtiden är cirka 14 år med planerad trafikstart 2030.

✓ Om man ser eller hör något som man vill framföra till Trafikverket angående bygget av Förbifarten, kontakta kundarenden.forbifartstockholm@trafikverket.se

Stockholm Direkt