Farsta. Farsta Centrum satsar på att bli mer av en mötesplats. Foto: Sacharias Källdén

Nu ska Farsta Centrum byta inriktning

Söderorts största köpcentrum står inför en omvandling och ska skifta fokus från köpcentret Farsta centrum till mötesplatsen Farsta centrum.

  • Publicerad 17:20, 20 mar 2019

Större fik säger någon, fler skor säger en annan när vi frågar folk i Farsta Centrum om de saknar något här.

Vad som kommer att finnas i framtida Farsta Centrum kan ingen ännu säga. Vad man däremot vet är att Farsta Centrum framöver kommer satsa på att bli mer av en mötesplats än enbart en plats för handel.

Nytt p-system slår hårt mot handlare i Farsta

– Vi ser en beteendeförändring hos Farsta Centrums besökare. Att uträtta ärenden var tidigare huvudanledningen till att besöka Farsta Centrum men nu är det många som kommer hit för upplevelsen, för att träffa vänner eller ta en bit mat. Då passar man också på att uträtta sina butiksärenden, säger Thomas Levander, fastighetschef på Farsta centrum.

Omsatte enorma summor

Att det har skett en förändring bland besökarna märks i siffrorna. Farsta centrum, det största köpcentrumet i Söderort, hade 17,4 miljoner besökare och omsatte 2,5 miljarder kronor under 2018. En minskning jämfört med 2017.

– Efter att ha gått plus i flera år, planar kurvan förr eller senare ut. Det är normalt. Även om 2018 innebar ett mindre minus bedömer vi utvecklingen som stabil. För samtidigt som vi ser att något färre personer besöker Farsta centrum så ökar omsättningen, säger Thomas Levander.

En till synes osynlig satsning

Att göra Farsta centrum till en mer attraktiv mötesplats är en process över lång tid, och det finns i nuläget inga direkta förändringar som syns för besökaren. Men i planeringen syns det tydligt.

– Områden vi önskar utveckla ytterligare framöver kommer att vara all form av mat – allt från dagligvaror till kaféer och restauranger, både permanenta och tillfälliga kulturverksamheter samt verksamheter inom hälsa och skönhet, säger Thomas Levander.

På kort sikt är planen att utveckla dessa verksamheter i befintliga byggnader, men i takt med att befolkningen ökar i sydöstra Storstockholm utesluter man inte det kan komma att byggas ut för att möta efterfrågan på lokaler.

Saknar du något i dagens Farsta Centrum?

Clara Söderman, 22, Haninge med dottern Nellie, 5 månader. "Inte vad jag kan komma på just nu. Större fik kanske, eller en biograf". Foto: Sacharias Källdén

Landry Massalay, 23, Vega. "Footlocker! Jag älskar skor, och sneakers. De har inte så många sneakers här. Och ett 24/7-gym". Foto: Sacharias Källdén

Sofia Panarp, 72, Farsta. "Fler serveringar, ställen där folk kan sätta sig ned och snacka. Fik, ställen där folk kan ha det mysigt, och kanske mataffärer med mat från olika delar av världen". Foto: Sacharias Källdén

Fem snabba om Farsta Centrums historia

Farsta köpcentrum (eller Farsta Centrum) öppnades den 23 oktober 1960 och var då Sveriges största köpcentrum.

Tanken var att Farsta Centrum skulle bidra till en så kallad ABC-stad, som innebar att människor skulle, inom korta avstånd, kunna arbeta, bo och ha tillgång till butiker.

Det tog tre år att färdigställa byggandet av Farsta Centrum (1959-1961) och kostade då 60 miljoner kronor.

Mellan åren 1997-1999 genomgick Farsta Centrum en totalrenovering. Motivationen var att man vill möta dagens krav på bekvämlighet och shopping.

Farsta Centrum husar idag 150 butiker och restauranger

Här sänks hastigheten i Farsta och Skarpnäck

Nyheter Hela listan: 52 gator skyltas om Staden fortsätter att se över hastighetsbegränsningarna. På nästa trafiknämnd spikas nya ändringar, bland annat för Söderort.fredag 13/9 15:03