Vårtecken. I veckan börjar sopningen av Stockholms gator. Foto: Karin Winter

Nu ska gruset bort från Stockholms gator

Något försenade, men nu sätter maskinerna i gång. I veckan börjar ett av vårens tydligaste tecken – sandsopningen.

  • Publicerad 11:32, 4 apr 2018

Våren är här och sanden ligger tjock på trottoarer och cykelvägar. I veckan kommer arbetet med att ta bort sand och grus att sätta igång, men i år kommer det ta längre tid än normalt.

– På grund av den ihållande kylan har arbetet med att sopa gatorna skjutits upp. I vanliga fall beräknar vi att sandsopningen i innerstaden ska vara klar till den 1 maj och ytterstaden den 15 maj, men i år kommer det sannolikt bli försenat ett par veckor, säger Katharina Hultberg, kommunikatör på Trafikkontoret.

Anledningen till att det blir rent i innerstan först är, enligt Katharina Hultberg, på grund av att fler människor och mer aktivitet ger en högre temperatur, vilket underlättar eftersom vatten används för att minska dammbildning när gatorna sopas. När det är minusgrader på nätterna kan sopningen bara göras under dagtid.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vilka gator och stadsdelar som är först ut vet inte Trafikkontoret – det är entreprenörerna som lägger upp arbetet. Trafikkontoret har heller inte några uppgifter om vilka cykelstråk och trottoarer som kommer vara prioriterade.

Trafikkontoret hoppas dock få hjälp från stockholmarna.

– Genom att ta bort sina parkerade cyklar, byggsäckar och annat från trottoarerna kan alla bidra till bra sandsopning. Viktigt är att även följa parkeringsreglerna så att städfordonen enkelt kan komma fram, både dag- och nattetid, säger Katharina Hultberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.