I torsdags klubbade äldrenämnden i Järfälla igenom att hemtjänsten i kommunens alla delar ska bli nyckelfri, och öppna brukarnas dörrar med telefonen. Foto: Sacharias Källdén

Nu ska hela Järfälla få nyckelfri hemtjänst

Sedan i höstas använder sig hemtjänsten i Barkarby-Skälby inte av nycklar. Istället öppnar de brukarnas dörrar med sina telefoner. Nu har lösningen fått grönt ljus för att användas i resten av Järfälla.

  • Publicerad 16:25, 9 apr 2019

Lennart Nilsson (KD), ordförande i äldrenämnden i Järfälla. Foto: Privat

Barkarby-Skälby var först ut i kommunens pilotprojekt om nyckelfri hemtjänst i höstas.

Hur det hela går till?

Digitala lås har installerats i de äldres hem, som personalen kan öppna med sin mobiltelefon. Bara behörig personal kan låsa upp dörren med en personlig kod när de är utanför, och hemtjänsttagaren själv använder sig av sina vanliga nycklar.

Nu har systemet utvärderats och fått tummen upp. I torsdags klubbade äldrenämnden i Järfälla igenom att hemtjänsten i hela kommunen ska bli nyckelfri.

Syftet är att underlätta för hemtjänstpersonalen som ska slippa bära runt på tunga nyckelknippor, och åka mellan olika platser för att få fatt i alla nycklar.

– Det förenklar vardagen för personalen och ökar tryggheten för de äldre. Det frigör tid som kan användas till omsorgen om den äldre, istället för att åka och hämta nycklar som kan vara lätta att glömma, säger Lennart Nilsson (KD), ordförande i äldrenämnden i Järfälla.

Nu ska hemtjänsten öppna dörren – med luren

Ska erbjudas till alla

Förhoppningen är att övergången från nycklar till den digitala varianten ska dra igång under nästa år, och att brukare i hela Järfälla då ska kunna erbjudas nyckelfri hemtjänst om de vill.

Uppstartskostnaden för det första året beräknas bli 3 miljoner kronor.

– Det är en investeringspeng, vad driftkostnaden blir får vi se. Det vet man först när förvaltningen sett över hur många det här är applicerbart på. Men min ambition är att vi kommer att spara in det här på den tid som kan användas till de äldre istället, säger Lennart Nilsson.

Stockholm Direkt