Den nya konstgräsplanen på Helenelunds IP har marknadsförts som den första av sitt slag i Sverige och som ett miljövänligare alternativ. Foto: Anton Kyhlbäck

Nu ska Helenelunds IP tömmas på sand

Halkproblemet på Helenelunds IP kan snart vara löst. I dagarna ska en stor dammsugare suga upp sand som har fastnat i botten, och alltså hindrat dubbarna från att nå ner i konstgräset.

  • Publicerad 11:00, 13 jun 2019

För en vecka sedan möttes kommunen, Sollentuna FK och leverantören Nordic Arena än en gång för att lösa halkproblemet på Helenelund IP:s nya konstgräsplanen. Planen, som har cirka 4 000 besökare i veckan, har kostat fem miljoner att anlägga.

Nu ska den tömmas på sand, meddelar leverantören:

– Sanden är orsaken till halkan, det vet vi, och den ska bort, säger Dennis Östergren, vice vd på Nordic Arena Service AB, och tillägger:

– Det här har tagit längre tid än vi trodde och vi har sökt och sökt, och testat oss fram för att lösa problemet.

Sista åtgärd

I april valde ett antal fotbollslag att sluta spela på planen. Detta efter att spelare ska ha skadats när de halkat på planen. Sedan dess har planen harvats och borstats, i hopp om att krullgräset ska lägga sig rätt, och nu görs en sista åtgärd.

– Det som har hänt är att den finkorniga sanden har packat ihop sig så att dubbarna stannar innan det når ned i krullkonstgräset, säger Dennis Östergren.

Michael Thorstensson, klubbchef på Sollentuna FK, har tidigare kommenterat problemen.

Hur påverkar det här er?

– Det är en av våra mest använda planer. Den är fullbokad från halv fem till sen kväll varje dag. Det spelas matcher varje dag under säsongen och är en av våra viktigaste anläggningar. Vi behöver så många planer tillgängliga som möjligt, så klart, sa han tidigare i april.

Återförsäljaren i Belgien, som Nordic Arena samarbetar med, har analyserat planen. Den finkorniga sanden, som tynger ned planen, är alltså av annan sort än vad man tidigare använt till krullgräsplanen.

– Vi ska så snart, och på ett så effektivt sätt, som möjligt få bort sanden, säger Dennis Östergren.

– Vi hyr en stor maskin, Skandinaviens största dammsugarmaskin kan man säga, som ska suga upp sanden. Sedan ska företaget som kör den testa sig fram och då vet vi mer om hur lång tid det kommer att ta.

Krullgräs

I augusti förra året meddelade kommunen att konstgräs med bitar av gamla bildäck skulle bytas ut mot en ny moderna konstgräsplan. Detta var för att skapa ett miljövänligare alternativ för att minska spridningen av mikroplaster. Sollentuna kommun var då först i Sverige med att anlägga det nya konstgräset på en fullstor fotbollsplan.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Reningsverkets vädjan till Norrort efter fettberget

Nyheter 43 ton fett sögs upp från Käppalaverket Käppalaverket på Lidingö, som renar Norrorts avloppsvatten, kör igång en kampanj för att vi ska sluta hälla ut fett i avloppet. Fettet är ett problem eftersom det stelnar och bildar proppar och...måndag 14/10 16:29

Rån mot Restaurang i Viby - anställd skadad

Nyheter Förundersökning om grovt rån En restaurang i Viby har blivit utsatt för ett fullbordat rån, meddelar polisen.måndag 14/10 11:15

Man rånad i gångtunnel i Rotebro

Nyheter Inträffade under natten till måndagen En man ska ha utsatts för ett rån i Rotebro under natten till måndagen.måndag 14/10 11:07
Stockholm Direkt