Ska glasas över. Den sista öppna gången mellan Sergelgatan och Sveavägen ska glasas in. Foto: Mimmi Epstein

Nu ska Hötorgsgången glasas in

Nu ska den sista gången i lågdelarna på Hötorgsskraporna mellan Sergelgatan och Sveavägen glasas över. "Det kommer att skapa trygghet i området" säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

  • Publicerad 15:17, 23 maj 2019

I Hötorsskraporna finns tre gångar mellan Sergelgatan och Sveavägen som ursprungligen var öppna. Postgången och Lutternsgången glasades över 1998-2000. Nu återstår Hötorgsgången. Under stadsbyggnadsnämndens möte på torsdag, 23/5, väntas bygglov beviljas.

– Av erfarenhet vet vi att prången som finns kvar skapar otrygghet nattetid och när det är mörkt. Den används i princip som en offentlig toalett och så ska vi inte ha det. En överglasning gör att människor syns på ett annat sätt, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är fastighetsägaren Vasakronan som har ansökt om att få göra åtgärden.

– Förslaget håller en hög nivå och fungerar på en byggnad som är blåklassad, säger Joakim Larsson (M).

Stadsmuseet och Skönhetsrådet har fått ärendet på remiss och motsatt sig en överglasning. Stadsmuseet med motiveringen att det skulle få stora negativa konsekvenser för byggnadernas och miljöns kulturhistoriska värden. Skönhetsrådet mot en tidigare utformning som sedan har reviderats.

Foto: Mimmi Epstein