En ny närakut ska öppna "i relativ närhet till S:t Görans sjukhus" enligt Regionen. Foto: Karoline Montera Araya/Sacharias Källdén

Nu ska innerstaden få en ny närakut

Region Stockholm ska öppna en ny närakut. Den här gången har turen kommit till innerstaden.

  • Publicerad 09:08, 25 feb 2019

För två år sedan rullades de första närakuterna ut av dåvarande landstinget. Målet var att dessa bland annat skulle avlasta de stora akutmottagningarna i länet. Sedan starten finns nu nio av tolv planerade närakuter igång.

Stockholm får tolv nya närakuter – här ska de öppna

Nu är det dags för den tionde.

Den här gången är det norra innerstaden som gäller. Region Stockholm beslutat att upphandla en ny närakut som ska ha ”relativ närhet till St Görans sjukhus”, det vill säga den kan hamna någonstans på Kungsholmen, Östermalm eller Norrmalm/Vasastan. På Söder finns sedan tidigare närakut Rosenlund.

Ska redan ha lokal

Enligt Regionen finns det ingen anvisas lokal där närakuten ska bedrivas utan det är upp till de som är sugna på att starta enheten att ha tillgång till en lokal som kan uppfylla kraven. Med tanke på det är inte helt otänkbart att den hamnar hos någon av de redan idag aktiva, större vårdinrättningarna i norra innerstaden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vilka är då kraven? Jo, den nya närakuten ska bland annat kunna ta emot 30 000 patienter per år, ha öppet alla dagar i veckan mellan 8-22 och vara för både barn och vuxna. Den ska till exempel också ha såväl ambulansintag och labb som röntgen.

Akuten: "Situationen är fortfarande ansträngd"

Nu ska alla sugna aktörer lämna in sina anbud innan Regionen tar beslut om vilken som får öppna den nya enheten. Tanken är att den nya närakuten ska öppna 1 januari 2020 och att kontraktet gäller till 31 december 2024.

– Närakuterna ska ge snabb och trygg hjälp åt barn och vuxna, varje dag och varje kväll. De är till för akuta tillstånd som inte behöver akutsjukhusets resurser, och när husläkaren inte har möjlighet att hjälpa till. Med labb, röntgen och ambulansintag, allmänläkare och sjuksköterskor, har närakuterna möjlighet att färdigbehandla de flesta akuta sjukdomar och skador, till exempel att diagnostisera och gipsa ett benbrott. De ska också samarbeta med geriatriken, för att ge äldre en snabb och trygg vård, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett uttalande.

Den nya närakuten

Den nya närakuten beräknas ta emot cirka 30 000 patientbesök per år.

Den ska ha öppet mellan 08-22 och ha ambulansintag

Alla ska kunna erbjuda samma service och patienter ska kunna färdigbehandlas på plats.

Tidsbokning krävs inte och vården ska anpassas vid extra högt tryck.

Personalen ska kunna behandla både barn och vuxna.

Närakuterna ska kunna konsultera specialister inom barnvård, ortopedi och geriatrik.

Tillgång till röntgen och laboratorium ska finnas under hela öppettiderna. Ultraljud under vardagar på dagtid.

Dessa närakuter finns i Region Stockholm

Närakut Danderyd

Närakut Haga (nära Karolinska Solna)

Närakut Handen

Närakut Järva

Närakut Löwenströmska (framtida lokalisering Sollentuna sjukhus)

Närakut Huddinge

Närakut Nacka

Närakut Rosenlund (Södermalm)

Närakut Södertälje