"Det är roligt och oftast vill vi samma saker", säger Samatar Zakaria till höger i bild, till vänster Ali Hamade. Foto: Mikael Andersson

Nu ska Järfälla få ny lokal-tv

Podcast, Youtube och Instagram – där ska Järfällas nya lokal-tv för unga finnas inom kort. "Vi har idéer för flera månader framåt", säger Ali Hamade som är en av killarna bakom satsningen.

  • Publicerad 11:28, 18 feb 2019

Det har gått ett knappt år sedan Järfälla lokal-tv, gick i graven efter 25 år i tv-rutan, när kompisarna Samatar Zakaria, 19, från Jakobsberg och Ali Hamade, 18, från Kallhäll sitter och klipper i ljudfiler i en studio i Huset på Höjden.

Inom kort ska de lansera sin version av Järfälla lokal-tv, där målgruppen har smalnat av till unga i åldrarna 12-25, och linjär tv-programmen har bytts ut till en podcast, Youtubekanal och ett Instagramkonto där deras material ska publiceras.

– Vi har idéer för flera månader framåt och flera inbokade jobb. När vi tagit studenten i sommar ska vi jobba ännu mer med det här, säger Ali Hamade.

Eftersom varken Ali eller Samatar har erfarenhet av att filma, klippa och redigera får de hjälp med att lära sig, och de lägger många timmar i projektet efter att skoldagen är slut.

– Det är alltid svårt i början, det här ju något nytt för oss båda. Men det är roligt och oftast vill vi samma saker, säger Samatar Zakaria.

Ungdomsperspektiv. "När en skjutning sker vill en 12-åring förstå vad som hänt, men kanske på ett annat sätt än en vuxen", säger Ali Hamade till höger. Till vänster Samatar Zakaria. Foto: Mikael Andersson

Samarbete. Nya Järfälla lokal-tv samarbetar med Huset på Höjden som de får låna studio utrustning av. Foto: Mikael Andersson

Bjuder in lokala profiler

Efter kontakter med Huset på höjden kom de fram till att de får låna studio och utrustning av Huset, mot att de dokumenterar och berättar om vad som händer där. Killarna får ett arvode för kommunen och ska också göra jobb för dem, bland annat ska de filma invigningen av Sportoteket under helgen.

– Men vi är en egen organisation, och vill göra andra saker med. Som podcasts där vi bjuder in både kändisar och vanligt folk som bor i Järfälla. Till exempel vill vi bjuda in en rappare från Söderhöjden och prata om skjutningarna som skett, och sedan en lokalpolitiker för att få olika perspektiv, säger Ali Hamade.

Och perspektivet, ja, det ska vara de ungas. Förhoppningen är också att kanalen, namnet till trots, inte ska förväxlas med sin föregångare.

– Vi är ju själva unga och vet att man kan se saker från andra perspektiv. När en skjutning sker vill en 12-åring förstå vad som hänt, men kanske på ett annat sätt än en vuxen, säger Ali Hamade.

Han fortsätter:

– Det ska inte vara för seriöst, när vi filmade SWAT:s (en lokal ungdomsförening, reds anm.) årsmöte förra veckan filmade vi också bloopers med barnen också. Det ska vara roligt att kolla på!

Nya Järfälla lokal-tv...

... ska finnas på Youtube, Instagram och som podcast. Det är Samatar Zakaria och Ali Hamade som ligger bakom. Instagramkontot som snart ska startas upp heter @jarfallalokaltv.

Kontakt: jarfallalokaltv@gmail.com

Stockholm Direkt