Slutpröjsat. Nu ska Danderydsmodellen väck. Foto: Most Photos

Nu ska kommunen pröjsa för Danderyds idrottshallar

Många har kritiserat Danderydsmodellen som innebär att enskilda idrottsklubbar själva bekostar investeringar i stället för att kommunen betalar. Nu är modellen på väg att skrotas.

  • Publicerad 11:32, 15 jan 2019

Danderydsmodellen innebär att kostnaden för att bygga och underhålla sådant som konstgräsplaner, klubbhus och ishallar läggs på föreningen i stället för på kommunen.

Det ska det nu bli ändring på.

– Det är ett av målen vi satt upp för den här mandatperioden, att avveckla Danderydsmodellen, säger den nytillträdda ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Robert Nibelius (M).

Förra året köpte kommunen ishallarna, men hur man nu går vidare med övriga anläggningar är oklart.

– Jag har inte hunnit orientera mig när det gäller vilken väg vi ska gå. Men det är helt klart en ambition att avveckla, säger Robert Nibelius.

"En hel del pengar"

Han berättar att kommunen nu ska kartlägga vilka klubbar som har modellen.

– Det kommer nog att ta lite tid. Och det är en hel del pengar involverade i att köpa ut planer och så.

Danderydsmodellen har varit bra för idrotten i Danderyd, menar Robert Nivelius.

– Den har varit jättebra i ett visst skede när vi behövde bygga upp idrotten. Bland annat blev det en väldig skjuts för konstgräsplanerna, om jag inte minns fel har vi flest planer i hela Sverige per invånare.

Men nu är det alltså dags för förändring.

– I dag behöver vi gå i en annan riktning, så att vi kan ha mer flexibel tillgång på planer framöver med flera klubbar som kan utnyttja planerna.

Gör ni det här för att det ska bli billigare avgifter för idrotten?

– Vi vet inte om det är så att avgifterna beror på modellen. Vi vet att man har synpunkter på att vissa avgifter är höga, men det är inte bara modellen som avgör utan hur klubben satsar. Tar man till exempel in avlönade tränare utifrån så påverkas priset. Det är inte en rak koppling utan en massa parametrar.

Nöjd kritiker

Socialdemokraten Karsten Inde, som också är grundare av föreningen IFK Stocksund, har länge kritiserat modellen. Han är nöjd över att den ska försvinna.

– Det är på tiden. Det är kommunens ansvar att utveckla anläggningar för fritid, idrott och kultur, man ska inte skjuta över det på föreningslivet, säger Karsten Inde.

Enligt honom har föreningarna tvingats bli bolag som ska låna pengar för att bygga hallar.

– Det har också blivit stora konflikter mellan olika föreningar om tillgång till anläggningar. IFK Stocksund blev bortmotade från Stockhagen eftersom Stocksunds IF ägde den stora banan. Vi blev tvungna att bygga en anläggning vid Danderyd arena i stället. Privatpersoner har lagt ner ganska mycket pengar, bland annat jag, och så ska det inte vara, säger Karsten Inde.

Vad är Danderydsmodellen?

Modellen infördes i början av 1990-talet.

Kostnaden för att bygga och underhålla konstgräsplaner, klubbhus, ishallar med mera läggs på föreningen i stället för på kommunen.

Varje familj får betala kostnaderna genom olika avgifter för konstgräs och träning. Det har också förekommit privata donationer.

Det kan kosta mer än 10 000 kronor per år att spela fotboll i en förening i Danderyd.

Det är inte alla anläggningar som berörs, vilket Liberalernas Bengt Sylvan har hävdat innebär att kommunen behandlar kommuninnevånarna olika.

Misstänkta för Stocksundsmordet släpps på fri fot

Nyheter Man i 50-årsåldern sköts utanför matbutik De tre personer som suttit anhållna, misstänka för mordet på en man i 50-årsåldern i Stocksund, släpps nu på fri fot.fredag 23/8 12:10

Nya kaffetrenden: Hon syr sina egna filter

Nyheter "Räcker i minst 10 år" Att använda kaffefilter i tyg istället för papper är både miljövänligt, gott och kul. Det tycker Madeleine Lundgren, uppvuxen i Vallentuna, som ger sina bästa tips till den som vill haka på den nya...fredag 23/8 11:33
Stockholm Direkt