Nu ska Kransen bli vintagemecka: "Nästan lika hett som Sofo"

Gamla lampor, utvald vintage och loppisfynd. Kransen exploderar av butiker med fokus på gamla grejer. Nu vill butiksägarna att Kransen ska bli nästa Williamsburg.

  • Publicerad 13:53, 9 okt 2015

Kransen är på väg att bli ett riktigt vintagemecka. Nu ligger det inte mindre än sex butiker med inriktning mot gamla prylar i området, och bara sedan i våras har två nya butiker slagit upp sina portar här.

I hörnet på Svandammsvägen ligger sedan i april butiken Dunke design som drivs av Sara Ahdrian-Brorsson och hennes man Jörgen Brorsson. Här säljs nyproducerade massiva ekbord sida vid sida med gamla golfklubbor, vaser och gamla kokböcker. Och sedan starten har sakerna sålt som smör i solsken.

Bra med konkurrens

– Det är sånt tryck, sakerna går åt fort. Det är ett medvetet folk som söker sig hit och som rör sig här. Vi är jätteförvånade över trycket som är i Kransen och jag tror att det bara har börjat. Man vill inte trängas i stan och folk vill inte gå på köpcentrum, säger Sara Ahdrian-Brorsson.

Att utbudet av secondhand och vintage i Kransen är minst sagt digert skapar ingen rädsla för konkurrens. Snarare tvärtom.

– Absolut inte. Det gör snarare att folk får en anledning att åka hit. Vi välkomnar med glädje många fler, säger Sara Ahdrian-Brorsson.

Resten av stan hittar hit

Hon tror att Kransen kan komma att bli ett vintagemecka likt hajpade Williamsburg i New York.

– Det tror jag absolut. Vi är inte där än men jag skulle vilja att Lidingöborna och Vasastansborna hittade hit. Södermalmsborna har nog redan släppt hemmasargen och kommit hit.

Bara ett stenkast bort driver Louise Lemming och Linda Hansson Vintagefabriken som säljer allt från gamla barnkläder till nya kläder med retrosnitt. Även de tror att det framväxande vintageklustret enbart är av godo.

– Hade det bara legat en butik här så hade folk kanske inte tagit sig hit. Men nu när det ligger typ sex butiker här så blir det kanske mer så. Kransen är ju nästan lika hett som Sofo nu, säger Louise Lemming.

Trängs i samma område

Mittemot Svandammsparken driver Erik Heggestad sin butik Kabelverket. Här dignar det av gamla lampor med färgglada, handblåsta glaskupor. Snart flyttar han till sina nya större lokaler invid Dunke design. Då kommer det att trängas inte mindre än sex secondhand-butiker inom en radie av bara några hundra meter.

– Det är klart att det är kul. Det gynnar oss alla. Det handlar om att få folk att åka hit ut, säger Erik Heggestad.

Och fler butiksägaren är på väg. Koffertmannen som specialiserat sig på gamla koffertar, skolplanscher och kartor har också siktet inställt på Kransen och ska snart ta över Kabelverkets gamla lokaler.

”Stor skillnad nu”

Men delar av Kransens vintagebutiker har betydligt äldre anor. Möbelgruppen har legat i Midsommarkransen ända sedan 1989. Sedan
i höstas är Anna Martin Bergman butiksansvarig på Möbelgruppen och hon har sett hur området förändrats sedan hon senast jobbade i butiken för fem år sedan.

– Det är stor skillnad. Det är många fler butiker nu. Det är nog fyra, fem butiker ytterligare än senast jag jobbade här. Staden har vidgats ganska kraftigt på den här tiden, säger hon.

Och på Möbelgruppen går man åt ett helt annat håll än de andra mer avskalade butikerna.

– Vi gillar att ha ett litet gytter av saker, annars kan man lika gärna gå till Åhlens. Sen tycker vi om gamla saker. Jag är gammal antikvarie och vi rustar upp saker så det är inte bara en inredningsbutik, säger hon.

Här är Kransens vintagebutiker

Tack Market: Nyöppnad vintageaffär vid Svandammsparken, nedanför restaurang Tre vänner. Butiken satsar på att sälja utvalda vintagemöbler för moderna hem och har även en webbshop.

Möbelgruppen: Antik och kuriosabutik som legat i Kransen sedan 1989. Butiken säljer en blandning av möbler, småprylar retro och äldre föremål. Finns på Svandammsvägen 15.

Dunke design: Nyöppnad butik med en blandning av allt från nyproducerade möbler till småprylar från både Sverige och Europa.

Kabelverket: Lampaffär med stort urval av gamla lampor. Fokus ligger på lampor med glaskupor från de gamla svenska glasbruken. Finns på Aprilgatan 6.

Vintagefabriken: Butik med en blandning av gammal och nytt med fokus på kläder till både barn och vuxna. Här hålls även kurser i saker som hur man viker origami och binder kransar. Finns på Svandammsvägen 8.

Tenn: Liten butik i en källarlokal invid Vintagefabriken. Butiken ligger undangömd och saknar skylt men säljer allt från möbler till småprylar.