Vad tycker du om planerna? – Jag tycker det ser coolt ut, vi behöver mer futuristisk arkitektur så det är bara att bygga. Huset är så jäkla fult nu, säger Magnus Stenvinkel. Vad tycker du påbyggnaden liknar? – Posthuset i Solna kanske, det är lite spetsigt i glas. Foto: Mikael Andersson

Nu SKA Kungsholmsborna börja gilla nya Trygg Hansa-kvarteret

Matmarknaden och gallerian är redan överklagad. När det nu ska tyckas till en sista gång om Trygg Hansas spektakulära påbyggnad, startar byggherren en egen sajt och utställning för att möta Kungsholmsbornas frågor.

  • Publicerad 14:46, 20 okt 2016

Efter ett par års vila blåste nya byggherren Areim, tillsammans med SEB Trygg Liv, nytt liv i projektet att bygga om i Trygg Hansa-kvarteret. Politikerna beslutade i våras att förslaget skulle ut på en sista ”tycka-till-runda” och nu är utställningen inledd. Precis som när de spektakulära planerna presenterades i våras räknar Areim med både ris och ros.

När vi visar skisser och pratar med folk på plats gillar många själva projektet, men åsikterna om utformningen går isär. Kungsholmsbon Magnus Stenvinkel har däremot sin åsikt klar.

– Jag tycker det ser coolt ut, vi behöver mer futuristisk arkitektur så det är bara att bygga. Huset är så jäkla fult nu, säger han.

Enligt Areims projektledare Erik Ullsten ska arkitektur väcka känslor och förslaget är ett medvetet val för att stick ut.

– En av förutsättningarna för förslaget var att tillföra värde till platsen och vidareutveckla kvarteret. Byggnaderna bryter redan idag av mot omgivningen. Det vill vi bygga vidare på genom att addera arkitektur som syns och sticker ut, och med tydlig hänvisning till historien samtidigt som vi blickar framåt, säger han.

En del i projektet är att bygga om paviljongen till krog och det undre planet till butiksytor och matmarknad, vilket är tänkt att stå klart redan under kommande vår. Ombygget kräver bara bygglov och det fick Areim – men det har överklagats av grannar till mark- och miljödomstolen. För att försöka övertyga Kungsholmsborna och tydligare visa förslaget öppnar Areim både en ny sajt för projektet och en egen utställning med start nu på måndag.

– Vi kommer både berätta historien om byggnaden, uppkomsten och framtiden kring vad vi vill skapa på platsen och gå in mer i detalj på hur vi vill skapa den här knutpunkten och landmärket på Kungsholmen och öppna upp det här slutna kvarteret, säger Erik Ullsten.

LÄS ÄVEN:

NYA SKISSER: Matmarknad och takrestaurang - så förvandlas kontorskvarteret på Kungsholmen

Ilskan mot nya huset: "Som ett rymdskepp från Independence Day"

Beslutet: Kritiserade byggplanerna av Trygg Hansa-huset fortsätter

Vad tycker ni om planerna? – Jag tycker inte att det passar in i stadsbilden, men det är bra att det byggs på höjden, det behövs i Stockholm, säger Marcus Stenroos. Vad tycker du påbyggnaden liknar? – Ett rymdskepp kanske. Eller en stjärna. Eller kanske lite som posthuset i Solna, äger Anna-Karin Weabråten. Foto: Mikael Andersson

Planerna

De befintliga kontorshusen föreslås få en påbyggnad i mestadels glas på två-fyra våningar. Totalt rör det sig om cirka 15 000 kvadratmeter kontorsyta, med en takrestaurang och takträdgårdar.

Paviljongen byggs om till restaurang. Planet under jord byggs om till butiksytor och ska bland annat ha en matmarknad enligt byggherren.

Parken ska öppnas upp mer och göras mer tillgänglig.

Areims utställning i paviljongen pågår mellan 24/10-10/12, klockan 11-18 är det öppet då personal finns på plats och kan svara på frågor. Mer info finns också på den nylanserade sajten, bradstapeln.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.