Säkerhet. Allt fler unga i Norrort kör mopedbil, nu ska säkerheten utredas.

Nu ska moppebilarnas säkerhet utredas

Allt fler ungdomar kör mopedbil, i takt med det ökar olyckorna i bilarna. Nu har Transportstyrelsen lagt fram en rapport för se över säkerheten hos fordonen.

  • Publicerad 14:52, 28 feb 2020

Utanför Tibble- och Åva gymnasium i Täby står mopedbilarna parkerade på rad, många unga i Norrort åker eller bli skjutsade av vänner i det allt mer populära färdmedlet.

– Jag tar den ofta till skolan, det är smidigt, säger Viktoria Björklund.

Antalet registrerade mopedbilar har nästan fyrdubblats i Sverige sedan 2009, vilket också kan vara en av anledningarna till att olyckorna har ökat menar Trafikverket. Därför har de nu tagit fram en ny rapport för att se över och utreda säkerheten.

– Vi ser en kraftig ökning av mopedbilar. Vi är flera myndigheter som varit med i rapporten och tanken är att vi ska samordna säkerhetsarbetet, säger Jörgen Persson, utredningsledare Trafikverket.

Flera har inte bälte

När man tittar på olycksstatistiken så kan man se att flera mopedbilsförare inte har använt bälte. Trafikverkets förslag som ska utredas är bland annat att bältespåminnare ska finnas i fler i bilar. Man vill även se hårdare krav på krocksäkerhet och vinterdäck.

En stor del av säkerheten ligger även i att informera ungdomarna och andra trafikanter om riskerna med att köra mopedbil, då den är mycket osäkrare än en personbil menar Jörgen Persson.

– Vi måste klargöra kunskapsläget och i samband med det se över den kunskapsbrister som vi har idag, säger han.

Säkerheten. Mopedbilarna står uppradade utanför Tibble gymnasium, allt fler personer kör mopedbil idag. Därför har en rapport gjort som ska öka säkerheten. Foto: Maria Svensson

Viktoria Björklund pratar ofta med sina föräldrar om säkerhet i trafiken, vilket har lett till att hon kör med försiktighet.

– Jag vet att den bara är gjord av plast, säger hon.

Hon tycker att problemet ofta är andra trafikanter i vanliga personbilar.

– Moppebilen går inte så fort och det är tajta omkörningar och många ligger väldigt tätt, skulle jag bromsa vissa gånger skulle vi nog krocka, säger hon.

Komma ut i trafiken fort

Flera ungdomar som vi har pratar med utanför skolorna i Täby centrum menar att bälte inte alltid används och att att man kör folk i bagageutrymmet.

Enligt rapporten ger man förslag på en bättre utbildning, då det idag är samma körkort som en moped, där bland annars riskutbildning ingår inte. Niclas Nilsson, på Transportstyrelsen och som också varit med i arbetet av rapporten håller med om att det kan behövas en förbättring.

– Det pågår diskussioner om detta, med det måste finnas fordon och utbildare för det också. Frågan finns och diskuteras, säger han.

Alexander Gillberg kör ofta och tror att mer information skulle vara bra men inte nödvändigtvis en längre utbildning.

– Att få komma ut fort och lära sig trafiken är viktigt, det är när man börjar köra i trafiken som man lär sig, säger han.

Han tycker att man borde höja hastigheten på A-traktorer, tidigare Epa.

– Jag tror fler skulle välja att köra dem istället och de är mer säkra då det är en omgjord bil, säger han.

Bälte. Alexander Gillberg åker ofta med sin mopedbil och tycker många i hans närhet använder bilbälte, men han vet att bilen inte är byggd för en krock. Foto: Maria Svensson

Omkörning. Viktoria Björklund parkerar sin moppebil utanför Tibble gymnasium, hon tycker andra trafikanter ligger för nära vid omkörning. Foto: Maria Svensson

Enligt rapporten bör man utreda

Krav på bilbälte

Krav på vinterdäck

Krav på kontrollbesiktning

Ökat krav på mopedbilars stabilitet

Förbättrad utbildning

Högre krocksäkerhet

Öka informationen, som att säkerheten är sämre i en mopedbil än i en personbil och att övriga trafikanter bör hålla ett ordentligt avstånd.

Trafikverket har tillsammans med 18 andra aktörer skapat rapporten.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt