Revanschsugen. På lördag försvarar Nico Musoke titeln som mellanviktsmästare i Superior. "Vinner jag har jag besegrat en UFC-veteran, en Pride-veteran och en Bellatorveteran, vunnit och försvarat ett bälte. Jag vet inte vad mer jag kan göra för att bevisa att jag hör hemma i de största ligorna", säger han. Foto: Claudio Britos

Nu ska Nico Musoke tillbaka till toppen

Snart går Nico Musoke in i buren igen. För att möta en riktig "tuffing" till MMA-veteran. För att försvara sin titel. För att, än en gång, gå sin viktigaste match i karriären. Och för att visa världen att det är i toppen han hör hemma.

  • Publicerad 13:53, 29 nov 2019

Det är elva dagar kvar när vi snackar. På lördag den 7 december ska Nicholas "Nico" Musoke försvara titelbältet i mellanvikt som han erövrade på Superior-galan i våras. Just nu känns väntan som längst.

– Dagarna är väldigt odramatiska. Mitt liv är ännu mer inrutat än vanligt. Jag får skala bort allt annat under den här korta perioden. Det är träning, som nu mest handlar om att finslipa det jobb vi har gjort, återhämtning och att bara beta av dagarna. Och en själslig process – jag går in i mig själv och bara förbereder mig på det som komma skall. Och någonstans försöker jag njuta av vägen till målet, säger han.

När det äntligen är dags kommer det att vara brasilianaren Marcelo Alfaya som står mittemot UFC-veteranen och Botkyrkasonen Nico. Snart 40-årige Alfaya har tidigare fajtats i storligan Bellator och tv-programmet The Ultimate Fighter.

– Vad jag vet så är han en tuffing som svingar hårt och som verkligen kommer att fajtas efter sin förmåga. Men jag kommer att vara ett nummer för stor för honom. Det kommer att bli ett avslut, säger Nico Musoke.

Känner du extra press när du har en titel att försvara?

– Nej, det verkar mest vara en extra stor grej för alla andra. I mitt mindset är min nästa match alltid den viktigaste matchen i min karriär.

"Vi drar"

För karriären har inte varit spikrak för Nico Musoke. Under hans 17 första år fanns inte ens ett liv som proffs-fajter på kartan. Då var det bara fotboll och Manchester United som gällde.

– Det började egentligen med ett missförstånd. Jag följde med en kompis efter skolan, han sa att vi skulle träna typ K1, som var jättestort då. Sen kommer vi ner i träningslokalen och det första jag ser är folk som ligger på mattan och brottas. Hade något sagt "vi drar" hade jag stuckit, rakt av. Men vi stannade och efter det passet förändrades hela livet och världen, berättar han.

– Jag fastnade för kampen, jag hade aldrig känt något liknande tidigare. Det är något så ärligt och rent med att mäta sig med någon annan på det sättet. Det blev en besatthet, min livsmission, att bli bäst på det här.

Visade vägen. Nico Musoke var en av de första svenskarna i UFC och har konsekvent reppat Botkyrka på de internationella scenerna. "Jag vill inte bidra till stereotyperna som finns, att idrott och musik är de enda vägarna ut ur förorten. Det måste finnas betydligt fler valmöjligheter än 'beckna eller bli som Zlatan' som Cherrie sa. Men det jag vill säga till de yngre är att brinner du för något, så fucking gör det. Oavsett om det är idrott, musik, studier, konst eller whatever. Du behöver inte ha en färdig plan och du kommer säker åka på nitar under vägen. Men kan du vakna, se dig själv i spegeln och stå för dina val – då har du gjort rätt", säger han. Foto: Claudio Britos

Det har varit extremt tufft, inget snack om den saken.

Han tränade stenhårt, missade bara två träningar under det första året. Och till en början rullade det på bra. Några år efter proffsdebuten kom samtalet från världens största MMA-liga – UFC. Åren 2013 till 2017 fajtades han i den absoluta toppen.

Men efter två år av skador och en förlust blev han petad.

– Det har varit extremt tufft, inget snack om den saken. Efter att jag släpptes från UFC kände jag att fan, var det så här det skulle sluta efter allt det här? Under samma tid hade jag blivit pappa och bitvis ifrågasatte jag om jag skulle fortsätta. De viktigaste diskussionerna hade jag hemma, med min livskamrat och blivande fru, och mina tränare. Men de trodde alla på mig och det var med deras välsignelse jag bestämde mig för att köra vidare.

Nu har han två raka vinster i ryggen och ett titelbälte på magen. Men att leva på bara fajtingen har inte varit helt lätt. Tävlar du inte i någon av de allra högsta ligorna måste du också ta ströjobb, säger Musoke.

– Jag har gjort nästan allt. Stått i dörren, städat, byggt, rivit, pluggat, jobbat i butik. Allt för att kunna träna. Och jag är inte 22 och har bara mig själv att ansvara för längre, därför är den här matchen extremt viktig. Den kan vara språngbrädan till de större ligorna, där pengarna är bättre.

För målet – det är fortfarande att nå toppen.

– Det är därför jag håller på med det här. Jag vet att jag kan hävda mig mot de bästa i världen och känner själv att jag blir bättre och bättre för varje dag. Kampsportare kommer jag vara tills jag dör, men dagen då min målsättning inte är att bli bäst är dagen jag lägger av med tävlandet.

De har orten under huden

Nicholas "Nico" Musoke

Ålder: 33 år.

Från: Alby och Norsborg.

Bor i: Farsta.

Gör: professionell MMA-fighter.

Tränar på: Pancrase gym.

Professionellt rekord: 15 vinster, 5 förluster.

Aktuell med: Försvarar sin titel som mellanviktsmästare i Superior Challenge 20, den 7 december.

Visa merVisa mindre