Avtal. I nuläget är det Arriva som står för avtalet i Norrortskommunerna, men det kan komma att ändras. Foto: Roffe Andersson

Nu ska norrortsbussarna omförhandlas

Det är dags för SL att omförhandla sina bussavtal i Norrort. Samtidigt börjar planeringen för ännu en stor avstängning av Roslagsbanan under 2021.

  • Publicerad 11:40, 30 mar 2020

Till nästa år ska nya avtal upphandlas till Stockholmsregionens bussar. Det här påverkar bland annat Täby, Danderyd och Vallentuna, kommuner som alla går under avtal E35. 

– I Vallentuna har vi till exempel avtal med Arriva och där kommer vi nu göra en ny upphandling och så småningom skriva avtal med någon entreprenör, säger Claes Keisu, presschef på SL. 

Beställer trafik

Avtalet för Norrortskommunerna är ett så kallat produktionsavtal. I praktiken innebär det att det är trafikförvaltningen som beställer den trafik som behövs, varpå den anlitade entreprenören får i uppdrag att planera sin verksamhet efter det. I dagsläget finns det inga planer på att ändra busslinjerna i någon av kommunerna till 2021, men vad som faktiskt kommer hända visar sig när avtalen kommer på plats. 

Då stängs bussfiler på E18 i Danderyd och Täby

– Vi vill ju göra bästa möjliga trafik för minska möjliga kostnad. Vi vill helt enkelt hitta lösningen som ger oss bäst pang för pengarna, säger Claes Keisu. 

Stora avstängningar

Även Roslagsbanan ska få ett nytt avtal till nästa år, men där kan man räkna med stora förändringar. Precis som i år kommer stora delar av linjen ut mot Vallentuna att stängas av under 2021. Sträckan mellan Lindholmen och Kårsta föreslås stänga redan i april 2021 och öppna i november. Från juni föreslår man att stänga hela vägen från Täby kyrkby, vilken man öppnar i oktober. 

– Det här är ett bruttoförslag, men vi har hela tiden en kommundialog för att hela tiden kolla av hur de ser på framtiden, och hur vi bäst kan göra nytta för så många som möjligt, säger Claes Keisu.

Trafikkaos väntar - fyra vägprojekt samtidigt

Ersättningstrafik under 2020

Den 5 april börjar den stora renoveringen av Roslagsbanan. Så kan du resa i stället:

Roslagsbanan: Du som reser med Roslagsbanan kan istället resa med ersättningsbussar till och från Täby kyrkby. En parkeringsplats med drygt 230 platser ska öppna tillfälligt på Prästgårdsvägen, vilket kommer att innebära fler resenärer vid bland annat Danderyd Sjukhus.

Arninge station: Det kommer gå att ta att sig fram på E18, men man får vara uppmärksam på sänkta hastigheter och körfälts som flyttas.

E18 mellan Stocksund och Viggbyholm: Vägen kommer att vara öppen, men bussarna kommer att köra i de vanliga körfälten och hastigheten kommer att sänkas till 70 km/h.

Jarlabankes väg: Övriga övergångar i området kommer fortsätta att vara öppna.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt