Norrströmsbron ska bytas ut i sommar och Getingmidjan stängs därför av i åtta veckor. Foto: Trafikverket

Nu ska Norrströmsbron bytas ut

För tredje sommaren i rad stängs Getingmidjan, järnvägsbron mellan Stockholm Central och Stockholm Södra, av i åtta veckor. En ny bro ska lyftas på plats.

  • Publicerad 09:15, 2 jun 2020

Med hjälp av kran och pråmar ska en cirka 240 meter lång och 1700 ton tung järnvägsbro på plats över Norrström i sommar och den gamla ska rivas. Från och med den 22 juni stängs Getingmidjan av och tågen kommer likt i fjol och 2018 att vända vid Stockholm Central, Stockholm södra och Flemingsberg. Det är tredje och sista sommaren i rad som sträckan stängs av och skillnaden mot tidigare år är att den bro som nu ska på plats har åtta växlar. Avstängningen hävs den 17 augusti.

– Det krävs mycket noggrannhet och planering när man ska lyfta på bron, man måste finpositionera på millimetern. Det här är en större utmaning än tidigare år på grund av växlarna, orsaken är att Stockholm Central har tio spår som ska växlas ner till två från Riddarholmen och söderut, säger Kent Sahlman, projektchef på Trafikverket.

Bron kommer att komma på plats i två delar under två veckor från den 13 juli. Förra året försenades bron över Söderström på grund av vädret.

– Både transporten av bron från Estland till Stockholm och själva brolyftet är väderberoende. Vi har också en dialog med rederierna som trafikerar sträckan eftersom bron lanseras från vattnet och det får inte komma för stora vågor när båtar passerar. Det är viktigt att pråmarna är stabila, säger Kent Sahlman.

Nu ska Getingmidjans nya bro lyftas på plats

Förutom att bron ska på plats kommer det att ske reparations- och förstärkningsarbeten under avstängningstiden. Det kommer att finnas informationsvärdar från Trafikverket på Stockholm Central, Stockholm City, Stockholm södra och Flemingsberg för att hjälpa resenärerna att komma rätt.

– De kommer även att se till att avstånd hålls för att förhindra spridning av corona, säger Kent Sahlman.

Gång- och cykelbron över Norrström stängdes av i mars och vid årsskiftet 2020/2021 planeras att en ny bro ska vara klar. Tills dess går det gratis pendelbåtar mellan Klara Mälarstrand och Riddarholmen.