Rivs. Det gamla boendet på Porlabacken jämnas snart med marken. Foto: Stockholm stad

Nu ska ödekåken i Hagsätra rivas

Det före detta äldreboendet på Porlabacken i Hagsätra har blivit tillhåll för hemlösa och missbrukare. Nu tas beslut om att riva huset.

  • Publicerad 11:44, 19 mar 2020

Nu rivs huset på Porlabacken 38 i Hagsätra. Det byggdes 1965 och har använts både som barnhem och äldreboende men har nu stått tomt en längre tid. Det har gjort att det lockat till sig hemlösa och missbrukare som brutit sig in i lokalerna. Enligt polisen har det lett till stök och otrygghet i området.

80 lägenheter

Fastighetsägaren Micasa har spikat igen fönster och dörrar för att slippa objudna besökare och hela fastigheten är avspärrad med byggstängsel. De har skickat in en ansökan till staden om att få riva huset.

Micasa vill bygga nya seniorbostäder och ett aktivitetscenter på platsen istället.

– Vi planerar ett seniorboende med 80 lägenheter och vi har fått grönt ljus från staden att påbörja arbetet med en detaljplan, säger Gunnar Ohlsén, chef för fastighetsutveckling hos Micasa.

Hyresrätter

Idén i nuläget är att bygga fyra punkthus på fastigheten med lägenheter för personer 65 år och äldre. Husen byggs samman med gemensamhetslokaler där man kan ha olika aktiviteter, enligt Gunnar Ohlsén. Lägenheterna blir ettor, tvåor och treor.  

De nya seniorlägenheterna upplåts som hyresrätter och söks via bostadsförmedlingen. De kan stå klara tidigast år 2022, enligt stadsbyggnadskontoret.