Mattias Norströms konstverk "Du gamla, du fria" på Sergels Torg. Foto: Erik Simander

Nu ska omtalade flaggkonstverket bort

En krökt stång, en svensk flagga, en arg politiker och en konstverkssabotör. Det är några av ingredienserna i soppan kring det omtalade flaggkonstverket på Sergels torg som kokat de senaste veckorna.

  • Publicerad 21:12, 12 sep 2017

Äntligen. Skönt att den försvinner

I slutet av augusti installerades ”Du gamla, Du fria” på Sergels torg. Konstverket består av en krökt flaggstång där den svenska flaggan har hissats.

Nu ska konstverket bort. Tidigt på onsdagsmorgonen kommer flaggan att halas ner.

– Äntligen. Jag har inte planerat något speciellt firande med det är skönt att den försvinner, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i stadshuset som snabbt var ute och kritiserade konstinstallationen. Bland annat kallade han den för osmaklig.

Politiker rasar mot svenska flaggan i nytt konstverk: "Osmakligt"

Erik Slottner står fast vid sin ståndpunkt att flaggstången var opassande och inte hör hemma på offentliga platser i Stockholm.

– Man hanterar inte svenska flaggan hursomhelst. Allt som inte är olagligt behöver inte vara rätt. Händer det något liknande i framtiden kommer jag agera direkt igen, säger han.

Man försökte sabotera flaggkonstverket

Johan Wirfält är debattchef på Kulturhuset stadsteatern. Han hade räknat med att känslorna skulle svalla kring konstverket.

– Absolut, vi hade förväntat oss en diskussion. Det blir ofta så kring svenska flaggor och offentlig konst, säger han.

Konstsabotör beskrev flaggaktionen på Facebook

Enligt honom är flaggor som symbol ofta laddade.

– Svenska flaggan speglar varje individ i samhället och vart Sverige är på väg. Det här konstverket har verkligen gått att tolka positivt, negativt – eller med en gäspning, säger Johan Wirfält.

Konstverket "Du Gamla, Du fria" – det här hände.

29 augusti

Konstverket "Du Gamla, Du fria", gjort av konstnären Mattias Norström, invigs på Sergels torg. Knappt hinner flaggan hissas innan kritiken kommer. Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare i Stadshuset, är mycket upprörd. Han totalsågar hela upplägget och kallade det för olämpligt och osmakligt.

30 augusti

Den krökta flaggstången blir en riksnyhet. Erik Slottner debatterar mot kulturborgarrådet Roger Mogert (S) i SVT:s aktuellt. Mogert tycker Slottner beter sig odemokratiskt. ”Politiker ska inte ha åsikter om vilken konst som ska förbjudas”. Konstverket får står kvar.

31 augusti

Under natten försöker en 46-årig man med hjälp av en stor kniv, tejp och ett långt järnrör såga ner flaggan. Mannen grips av polis. Han har tidigare på kvällen berättat om sin auktion på Facebook men utredningen läggs ner i brist på bevis.

1 september

Det framkommer att konstverket kan vara ett plagiat. Redan 2008 visades en krökt flaggstång på Island, då för att beskriva landets usla ekonomi. ”Åhh fan, jag har aldrig sett den förut”, var konstnären Mattias Norströms kommentar på frågan om han hade snott idén.

12 september

Den krokiga flaggstången ska debatteras. Är den osmaklig eller snarare en hyllning till Sverige? Debatt om konstverket, bland annat med konstnären Mattias Norström på plats. Start 17.30 i Foajé 3, Kulturhuset. Fri entré och öppet för alla.

13 september

Solen går upp över Stockholm klockan 06.12. En stund senare, runt klockan 7, kommer flaggkonstverket att tas bort från Sergels torg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.