Skapar plattform. "Att börja med poesi gav mig så mycket, det öppnade en helt ny värld", säger Alexander Zadruzny i UNGSK. Nu vill han ge fler chansen. Foto: Claudio Britos

Nu ska Röda linjens bästa poet utses

Har du mobilen full med texter som du aldrig vågat läsa upp? I april får du chansen att tävla med dem, när Röda linjens bästa poet ska utses.

  • Publicerad 12:15, 4 apr 2018

– Det är många här som skriver själva. Men orden de skriver blir aldrig sagda.

Alexander Zadruzny vet. Förutom att vara ordförande i Skärholmens ungdomsråd, UNGSK, har han skrivit poesi länge. Men det var inte förrän förra året som han vågade framföra sina texter inför en publik, efter att hans kompisar pushade upp honom på en scen.

Nu vill han att fler ska få chansen att ta steget.

– Vi insåg att det inte finns många plattformar för poesi och spoken word här. Den största är SM i poetry slam, men det är rätt segregerat. Sen finns Ortens bästa poet, som är fantastisk, men bara en gång om året och inte i Skärholmen. Det behövs något här, så vi bestämde oss för att köra, säger han.

Sagt och gjort: den 28 april intar tävlingen Röda linjens bästa poet Stadsteaterns lokaler i Skärholmen. Åtta poeter kommer att tävla om den ärofyllda titeln och 2500 kronor.

– Mitt tips är att alla som skriver lite och någon gång har tänkt tanken att de vill framföra sina dikter – bara gör det! Vad har du att förlora?

Varför har spoken word blivit så stort i våra områden, tror du?

– Jag tror det är för att många här sitter på samma känslor. Det uppmålas ofta som att vi lever i ett utanförskap. Men helt ärligt – det finns en stor gemenskap i det de kallar utanförskap. Och det är den gemenskapen man njuter av såna här kvällar. Det blir hett, det blir roligt, det blir igenkänning. Man får höra de tungaste orden som någon väntat år på att framföra, får nya synvinklar, förstår hur andra tänker. Det är så fantastiskt att få ta del av allt det.

"Döda hatet med kärlek"

Förutom själva tävlingen kommer alla jurymedlemmar framföra en dikt eller historia själva. Bland dem Alejandro Sinisalo, som tillsammans med sin yngre bror blev beskjutna utanför sitt hem i Akalla. Han blev rullstolsburen, hans bror miste livet.

– Många här sitter i samma båt, samma problem som finns på blåa linjen finns på röda. Så jag hoppas att publiken kommer inspireras av den stora resa som han har gjort. Och under en kväll ska vi tillsammans göra det Alejandro säger: döda hatet med kärlek, säger Alexander Zadruzny.

Röda linjens bästa poet

När? 28 april 2018, klockan 18.30-21.30.

Var? Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Vad? Poesitävling, främst för boende längst röda linjen, men öppen för alla. I juryn: Sara Nazari, Ali X Ahmed, Nabila Abdul Fattah, Per Butenas, Hiba Alk och Alejandro Sinisalo. Värd: Brandon Duarte Tsegai.

Kostar? Gratis.

Arrangeras av: UNGSK Ungdomsrådet i Skärholmen, 127:s Röster räknas och Kulturhuset stadsteatern.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.