Har lämnat avtryck. Esra Malik, Malak Hassen, Marko Gorgis och Amina Mohamed från den nuvarande styrelsen framför muralmålningen i Skärholmen som förra ungdomsrådet var med och skapade. Foto: Trifeh Amini

Nu ska Skärholmens nya ungdomsråd väljas

”Man får vara en röst för alla unga i stadsdelen.” Så beskriver Esra Malik arbetet i Skärholmens ungdomsråd. Och den 26 maj är det dags att välja en ny styrelse.

  • Publicerad 15:24, 17 maj 2019

Ungdomsrådet i Skärholmen bildades på initiativ av den dåvarande stadsdelsnämnden för att öka valdeltagandet inför förra valet. För vissa i den nuvarande styrelsen var det en självklarhet att ställa upp till ungdomsrådet, men inte för andra.

– Jag hade inte så mycket koll på vad som hände här i förorten och brydde mig helt ärligt inte så mycket. Jag trodde inte att jag kunde skapa förändring, säger Amina Mohamed.

– Men det är vi som känner vårt område bäst, vi ser vad som behöver göras. Därför är det viktigt att våra röster lyfts upp. Det är alla vi som gör 127. Folket som bor här vet ju bäst vad som behövs, tillägger hon.

Bygger på stöd och samarbete

Arbetet i rådet bygger på samarbete och en grundprincip är att man alltid stödjer varandras ideér. Och ofta räcker det med just en idé för att sätta något i rullning.

– Vi har möten varannan vecka och där kan man lyfta upp tankar man har. Men det har hänt att vi har smsat vår projektledare Hani sent på kvällen och skrivit ” jag har den här grejen jag vill göra!”. Vi supportar varandra, även om vi inte alla har samma intressen. Det kräver en del tid och vi gör ju det här frivilligt, ibland sitter vi efter skolan helt döda men gör det ändå för att vi verkligen brinner för det, säger Esra.

"Det är alla vi som gör 127, folket som bor här vet ju bäst vad som behövs", säger Amina Mohamed. Foto: Trifeh Amini

Ungdomsrådet anordnar evenemang och aktiviteter för unga, men deras arbete sträcker sig längre än så.

– Vi hade manifestationen "Säg deras namn" för att uppmärksamma dödsskjutningarna i området. Vi hade föreläsningar och folk kom för att sörja. Efter manifestationen så har vi planerat ett möte med politikerna här i stadsdelen för att föra fram några av de konkreta förslag som folket här har för att jobba mot gatuvåldet, säger Amina.

De fick in 100 namn på gatuvåldets offer

– Ja och vi har haft möten med politiker inför bostadsbyggen, där de kommit till oss för att få ungas perspektiv och vi har fått säga vad vi tycker, tillägger Malak

– Så det vi arbetar med är allt från fotbollsevenemang till muralmålningar till kontakt med politiker, avslutar Marko.

Utvecklas tillsammans med stadsdelen

Det är inte bara Skärholmens ungdomar som har påverkats av ungdomsrådets arbete.

– Man växer som människa. Jag har fått en styrka och säkerhet. Visst man ska vara realistiskt men man måste också våga vara orealistisk och tänka stort. Här i rådet är inget som inte är välkommet, man ska våga drömma och känna sig trygg även om man trycks ner någon annanstans, säger Amina.

– Du är bäst Amina, svarar Esra.

– Många vet inte hur man ska få sin röst hörd. Vissa har röster men som ingen lyssnar, ungdomsrådet är en plattform för att få din röst hörd, säger Marko.

– Det är ingen dans på rosor här i Skärholmen men vi gör vårt bästa och älskar vår stadsdel oavsett vad och försöker alltid att förbättra den, för vår skull inte för någon annan, säger Esra med ett leende.

Sökes: Röda linjens bästa poet

De arrar fotbollsturnering mot gatuvåldet

Unga i Skärholmen fixar kändis-fotbollscup

Så söker du till ungdomsrådet:

För att sitta i styrelsen för skärholmens ungdomsråd ska man vara mellan 15-21 år och bo eller hänga i 127. 

Varje styrelse sitter i två år och man kandiderar genom att maila sitt instagram-namn och en beskrivning av sig själv på två korta meningar och en motivering till varför du borde sitta i styrelsen.

Om man inte vill synas i sociala medier kan man maila ett lite längre personligt brev där man beskriver sig själv och förklarar varför just du ska väljas in i nya styrelsen.

Maila senast 26 maj till projektledare hani.parsi@stockholm.se

Visa merVisa mindre