Rak höger. 10-åriga Alva levererar en kraftfullt slag. Ester, 9, håller mitsen. Foto: Privat

Nu ska Sköndals ungar lära sig slåss

Egenföretagaren Leonard Axelsson var snabbt tvungen att ställa om när coronakrisen kapade hans försäljning på hälften. Resultatet: Ett sommarläger där barn lär sig självförsvar.

  • Publicerad 10:26, 1 jul 2020

I veckan samlades 15 barn i parken Eklunds hage i Sköndal med målet att gå därifrån med förmågan att försvara sig. De är den första barngruppen ut i sommarlägret Fighting kids, som har startats av Sköndalsparet Leonard Axelsson och Emilia Fång.

Idén föddes när coronakrisen slog till och Leonards IT-bolag tappade hälften av försäljningen. Med 30 års erfarenhet av kampsport, och bland annat en instruktörsutbildning i den israeliska kampformen krav maga, besatt han annan värdefull kunskap som han nu kunde passa på att lära ut.

Självförsvar för kvinnor

– Varför inte kombinera faktumet att många är hemma i sommar med att jag har kunskap att förmedla i något jag tycker är angeläget och viktigt att barn lär sig? Samhället har blivit hårdare och råare, så det är viktigt för mig att mina egna barn lär sig att försvara sig – och så tror jag många föräldrar tänker, säger Leonard Axelsson.

Kurserna går inte i första hand ut på att lära sig slåss, utan att försvara sig mot de olika typer av angrepp som kan förekomma i barnens vardag. Till exempel lär sig barnen att ta sig loss ur grepp, att behålla lugnet i en hotfull situation och att avvärja slag och sparkar – men även att sätta in motattacker som ger effekt och skapar utrymme att komma undan situationen.

Leonard och Emilia förvånades över det stora intresset som Sköndalsborna visades ha för det nya lägret. Ett 40-tal barn har än så länge anmält sig, och på grund av stor efterfrågan har även en grupp för självförsvar för kvinnor startats som träffas varje söndag.

Kan det här växa till något mer än ett sommarläger?

– Ja, jag hoppas att det här blir starten på något. Kanske kan det bli en återkommande sommarverksamhet, kanske helgläger under året och workshops för att våldsvaccinera barnen.

Vad innebär det att våldsvaccinera barn?

– Precis som vaccin skyddar mot virus, kan man kalla det här att man bygger in ett vaccin mot våld, så att man bättre kan klara en våldsam situation, psykiskt och fysiskt, om man skulle ha oturen att råka ut för den.

Leonard Axelsson, till vänster, visar slagtekniker för de intresserade barnen. Foto: Privat

Fighting kids

Vad? Ett tredagars-läger i självförsvar för barn i åldrarna 7–11 och 12–16. De lär sig bland annat slag- och sparktekniker och att ta sig ur grepp. Lägret kostar pengar.

Var? Olika platser utomhus i Sköndal

Hur anpassar sig lägret till covid-19? Träningarna delas upp i mindre grupper. I möjligaste mån ska barn som redan umgås vardagligen träna ihop. Redskap desinficeras och munskydd används vid kontaktövningar. Vid minsta förkylningssymtom får man inte delta.

Mer info: https://fightingkids.se/

Visa merVisa mindre