Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) Foto: Sacharias Källdén

Nu ska sommargågatorna fyllas av mer kultur

För femte året i rad skapas ett antal sommargågator i Stockholm. I år ska de inte bara fyllas med bänkar, blommor och serveringar. Nu blir det även massor av kultur.

  • Publicerad 19:30, 23 maj 2019

Just nu inviger och öppnar trafikkontoret årets sommargågator på löpande band. Nytt för i år är att de kulturella inslagen blir betydligt fler.

– Uteserveringar i all ära. Det är supertrevligt och skapar en levande stad. Men nu ökar vi det kulturella utbudet vilket känns otroligt bra, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd.

Slutsprutat för älskade minifontänen

Tidigare har det funnits små inslag av konst på sommargågatorna. Bland annat fick en liten udda minifontän på Swedenborgsgatan stor uppmärksamhet.

Men i år blir det betydligt mer. Allt ifrån yoga och högläsning till dockteater och perfomance-uppträdanden.

Nu öppnar Stockholms sommargågator

– Kulturella inslag har verkligen varit efterfrågat och det känns väldigt roligt att vi nu kan erbjuda det, säger Jonas Naddebo.

Sprids ut i Europa

Konceptet med sommargågator ser nu ut att få spridning. Representanter från München har varit i Stockholm och imponerats av hur människor tagit över gatustråken under sommaren. De kopierar nu sommargågata-konceptet rakt av.

– Det som är så bra med sommargågatorna är att det inte krävs några stora förändringar och ingrepp. Att under en kort period förvandla en gata till gågata är mycket lyckosamt, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Här är programmet

Dockteater

Dockteatermusikalen ”Fjärilar i magen” med musikalartisterna Cecilia Wrangel, Sandra Caménisch och Jessica Heribertsson. Spelas två föreställningar á 30 minuter vardera på Älvsjö Torg (11 juni), Hässelby Torg (14 juni) och Lagaplan i Bagarmossen (16 juni). Målgrupp barn från fyra år.

Konst- och performancekonst

Zirkus Loko-Motiv är en konst- och performancegrupp som ofta samspelar med publiken. Deras mobila konstutställning och workshop tar plats på Hässelby Torg (9 augusti), Skånegatan på Södermalm (24 augusti) och Lagaplan i Bagarmossen (25 augusti)

Trafikskola

En cykel- och trafikskola för barn i åldern 7-9 år anordnas och lär barnen trafikregler, vägmärken samt cykelns utrustning. Sker på Älvsjö Torg (17 juli), Lagaplan i Bagarmossen (18 juli) och Hässelby Torg (18 juli), samt även i Tensta, Gullingeparken, (25 juni), då som en öppen aktivitet i tre timmar med drop-in till cykelstationerna. Hjälmar och cyklar finns på plats.

Konsert

Ikiz 4/4 uppträder i Gullingeparken i Tensta ( antingen 27 juni eller 3 juli, datum ej spikat)

Yoga

I Nytorgsparken och i anslutning till Skånegatan anordnas ”Prova på yoga” vid Skånegatan 1, 4, 7, 11, 21 och 25 augusti. Klockan åtta på vardagarna och klockan 9 på helgerna.

Högläsning

Högläsning av barnböcker, odlingsworkshop i miniformat och glad livemusik på lördag 15 juni klockan 10-16 på Nytorget.

Visa merVisa mindre

Mer konst

Sittskulpturer

Konstnärerna Tite Lindroht von Bahr, John Funkquist, Rickard Torstenfelt och Oscar Wall bygger sittskulpturer live i samarbete med sommarlovslediga barn på Östberga Torg 13-14 juni samt 17-19 juni.

Fyra månader konst

Under fyra månader, 15 maj till 15 september, är konstnären Johan Svenssons skulpturer utplacerade på Swedenborgsgatan vid Mariatorget.

Ljudbänk

Hässelby Torg kommer en parkbänk spela upp fyra kompositionsstudenters verk, framtagna specifikt för bänken. 31 maj till 5 september.

Konstdans

Koreografen Malin Elgán kommer att skapa en konsthändelse tillsammans med tre dansare 7 och 8 september i Tenstagången i Tensta samt 14 och 15 september vid Strömkajen i City.

Visa merVisa mindre