Miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) gör gemensam sak och fasar ut oljepannor. Foto: Anders J Larsson, Mikael Andersson, Emilia Öije Bergqvist

Nu ska Spånga Folkan få ny energi

Stockholms stad ska vara fossilfritt 2040 och uppvärmning med olja ska vara utfasat 2025. Något som innebär att oljepannan i Spånga Folkan ryker redan under året.

  • Publicerad 16:26, 17 feb 2020

Stockholms stad har som mål att vara fossilfritt 2040. Tanken är att de kommunala verksamheterna och fastigheterna ska vara fossilfria redan 2030. Uppvärmning med olja ska dock vara utfasat 2025, ett projekt som staden nu påbörjat.

– Det finns ett tusental oljepannor i privata och kommunala fastigheter, de släpper sammanlagt ut 10 000 ton koldioxid per år. De kommunala pannorna står för ungefär en tiondel av detta, säger miljö- och klimatborgarråd Katarina Luhr (MP).

De flesta oljepannor används enligt henne som spetsvärme när det blir riktigt kallt. Hon vill istället se att oljepannor byts ut mot andra energikällor, som fjärr- eller bergvärme eller solceller.  

Inom Stockholms stad finns 38 oljepannor inom flertalet olika verksamheter som ska fasas ut innan 2025, till en kostnad av 25 till 30 miljoner kronor. Något Katarina Luhr förklarar med att det rör sig om stora värmeanläggningar. Trots att utfasningens positiva effekter på miljön är små, är det enligt henne ingen symbolhandling.

– Det finns få större insatser där man kan trycka på en knapp och minska utsläppen. Det är istället många och små åtgärder som måste vidtas.

Spånga Folkan berörs

Fastighetskontoret i Stockholms stad har fyra oljepannor att fasa ut vilket ska ske redan under 2020. En av dem ligger i Spånga Folkan.

– Jag vet hur viktig Folkan är. Det finns en väldigt uppskattad verksamhet på där som till viss del drivits på smutsig energi och nu får man en uppskattad verksamhet som istället drivs på ren energi, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd och Spångabo.

Det är ännu inte klart vad oljepannan ska bytas till, men säkert är att det blir mer miljövänligt.

– Just på Spånga Folkan kan man byta till förnybar energiolja eller elpannor, säger Dennis Wedin.

Inget tillfälligt hotellboende för Järvas äldre

Nyheter Finansborgarrådet: Är inte en lösning Låt Järvas äldre flytta till hotell för att minska risken för smittspridning, löd en uppmaning i ett öppet brev till staden i veckan. Men enligt Anna König Jerlemyr (M), finansborgarråd, finns inga...fredag 3/4 15:55

Massa tips på påsklovskul i Spånga-Tensta

Nyheter ✓Femkamp ✓Äggjakt ✓Påskmiddag ✓Dans ✓Testa VR Sugen på att hitta på något kul på påsklovet? I Spånga-Tensta finns massor att välja på! Nedan följer ett axplock av aktiviteter, fullständig lista hittar på Stockholm stads hemsida. Där hittar du...fredag 3/4 14:55