Golden retrievern Maya med dottern Mollie och schäfern Koja i bakgrunden - tre hundar som redan deltar i projektet NOS i Järfälla. Bilden är från ett reportage 2018. Foto: Mikael Andersson

Nu ska Spångas hundar hjälpa polisen

Inbrottstjuvar med span på Spånga får se upp – nu tar de boende hjälp av sina fyrbenta familjemedlemmar i kampen för att förebygga bostadsinbrott. I januari hålls en gratis NOS-utbildning för hundägare i Spångafolkan.

  • Publicerad 16:13, 7 jan 2019

NOS, eller "Nos och spaningspatrullen för aktiva hundägare", startades inom polisen 2017 som en del av arbetet med grannsamverkan mot bostadsinbrott. Nu ordnar tre Spångaföreningar tillsammans med polisen en NOS-utbildning i Spångafolkan för lokala hundägare.

Marianne Jacobson från Grannsamverkan i Solhem är en av initiativtagarna.

– Jag har hört från flera att de vill veta vad de bör tänka på om de ser något misstänkt när de är ute. När jag fick höra om NOS tänkte jag "det här passar perfekt", både för hundägare och andra, säger hon.

Den som utvecklat konceptet NOS är polisen Kerstin Malm, som jobbar som brottsförebyggare i Solna. Det är hon som ska hålla i utbildningen på Spångafolkan. Syftet med NOS är att minska bostadsinbrotten genom att ge deltagarna ”polisögon”, säger hon.

– Man får klart för sig hur polisen jobbar och vilka uppgifter som polisen vill ha ifall man ser något misstänkt. Det kan vara okända bilar eller personer som är ute och rekognocerar. När allmänheten samarbetar på rätt sätt med polisen kan det ha stor betydelse och ge viktiga pusselbitar till vårt arbete, säger Kerstin Malm.

Hundpatrullen som ska hjälpa polisen stoppa inbrott

"Ute flera gånger om dagen"

Hon beskriver Sveriges cirka 650 000 hundägare som en "outnyttjad resurs".

– Hundägare rör sig ute i sina bostadsområden varje dag, flera gånger om dagen, oavsett väder. De märker om något plötsligt är annorludna, hundarna med för den delen, säger Kerstin Malm.

Marianne Jacobson från Grannsamverkan hoppas att så många som möjligt kommer och deltar i utbildningen.

– Det får plats runt 250 personer i Spångafolkan så det är gott om plats. Det riktar ju sig till hundägare men även andra är väkomna. Man måste ju inte hålla i ett koppel för att vara uppmärksam, det räcker att man rör sig ute, säger Marianne Jacobson.

Järfällas hundpatrull ger resultat

Vill du vara med?

NOS-utbildningen hålls i Spångafolkan tisdag 29 januari klockan 18.30.

Kursen är gratis men för att fika och material ska räcka krävs föranmälan till grannsamverkan@solhem.org.

Arrangörer är Solhems Villaägareförening/Grannsamverkan i Solhem, Grannstöd Spånga-Tensta och polisen.

Hundar kan inte vara med under utbildningen.

Georgisk mat har flyttat in i Abrahamsberg

Nyheter Ny krog har tagit över på Drottningholmsvägen Glöm sushi, thai och hamburgare – nu är det grytor och röror som gäller. I alla fall i Abrahamsberg, där Brommas enda georgiska restaurang har öppnat upp.tisdag 25/6 16:54

Djurklinik kan flytta till gammalt stall

Nyheter Försöker byta lokaler Sen några månader tillbaka har djurkliniken i Hässelby strand försökt byta lokal — men de har stött på patrull. Stadsbyggnadskontoret tyckte inte att en djurklinik skulle passa i de tilltänkta...tisdag 25/6 16:49

Vi är Västerort

Stockholm Direkt