Felen i det inflyttade huset ska börja åtgärdas i februari. I april planerar Prime Living fortsätta bygget i det andra huset. Foto: Mikael Andersson

Nu ska Spångastudenternas hem byggas klart

Studenterna i Prime Livings skandalomsusade bygge i Spånga bor fortfarande på en byggarbetsplats. Men i februari ska felen i huset de bor i börja åtgärdas.

  • Publicerad 15:50, 24 jan 2019

Vi kommer inte att göra om samma misstag

Problemen har varit många i byggföretaget Prime Livings studentbostäder i Spånga. I november flaggade dessutom bolaget för att kassan skramlade tom. Förutom en del mindre arbeten har bygget därför stått stilla sedan oktober. Den nya vd:n Hans Sandén har fullt sjå med att "städa upp" i bolaget, som han själv säger.

LÄS MER: Ekonomisk kris för företaget bakom skandalbygget i Spånga

– I februari ska det första huset, där vi har kunder i 82 lägenheter, börja färdigställas. En extern aktör håller på att gå igenom exakt vad som måste göras, jag vill inte säga mer innan vi har det svart på vitt, säger Hans Sandén.

Det ekonomiska läget är inte längre akut, åtminstone inte på kort sikt, men det har krävts flera åtgärder för att vända skutan. Tre byggprojekt, i Sollentuna, Karlstad och Göteborg, har sålts. Bolaget har fått grönt ljus för att skjuta upp de tre närmaste räntebetalningarna på sina lån - och halva personalstyrkan har fått gå.

– Vi har varit tvungna att ta oss till en överlevnadsnivå. Vi måste få in rätt kompetens och den kommer vi att hyra. Man måste ändra laguppställningen när det ser ut så här, säger Hans Sandén.

209 fler studenter till hösten

När de tagit tag i felen i det första huset ska Prime Living bygga klart den andra huskroppen på tomten, där det ska bli 209 lägenheter.

– Vi börjar med det i april och räknar med inflytt i september 2019. Då ska det vara helt färdigt, vi kommer inte att göra om samma misstag. Själv hade jag aldrig släppt in hyresgäster på det sätt som gjordes i första huset, säger Hans Sandén.

Totalt planeras drygt 1100 studentlägenheter i Spångaprojektet. Men för de kommande etapperna finns ingen konkret plan ännu.

– Den finansieringen är inte på plats. Men vi räknar fortfarande med att kunna genomföra allt, säger Hans Sandén.

För byggena nu i vår tar Prime Living in en ny entreprenör som ska projektleda arbetet, Rättstvisten med en tidigare entreprenör pågår fortfarande och även en förhandling med hyresgästföreningen angående ersättning till studenterna som flyttade in i våras.

LÄS MER: Prime livings dotterbolag stäms på 24 miljoner

Georgisk mat har flyttat in i Abrahamsberg

Nyheter Ny krog har tagit över på Drottningholmsvägen Glöm sushi, thai och hamburgare – nu är det grytor och röror som gäller. I alla fall i Abrahamsberg, där Brommas enda georgiska restaurang har öppnat upp.tisdag 25/6 16:54

Djurklinik kan flytta till gammalt stall

Nyheter Försöker byta lokaler Sen några månader tillbaka har djurkliniken i Hässelby strand försökt byta lokal — men de har stött på patrull. Stadsbyggnadskontoret tyckte inte att en djurklinik skulle passa i de tilltänkta...tisdag 25/6 16:49

Vi är Västerort

Stockholm Direkt