Repeterar. I år sätter Viktor Rydberg upp musikalen "Jekyll and Hyde". Foto: Jannie Flodman

Nu ska stans mesta musikalelever göra skräck

12-timmarspass, sju dagar i veckan. Inför premiären på Maximteatern jobbar eleverna i Viktor Rydbergs gymnasium stenhårt med sin musikalversion av Dr Jekyll och Mr Hyde.

  • Publicerad 08:30, 5 jan 2019

Det började med amatöruppsättningar i skolaulan. Sedan 1995 har Viktor Rydbergs gymnasieskolor gått ihop och tolkat olika musikaler. Det är elever från Djursholm, Odenplan och Jarlaplan som deltar i projektet.

För varje år har produktionen vuxit och sedan flera år tillbaka spelar de på Maximteatern. De sista veckorna innan den premiären den 11/1 är det 12-timmarspass som gäller sju dagar i veckan. Eleverna, som går i trean, gör allt själva under handledning av lärare: från smink och kostym till marknadsföring och scenografi.

– Många njuter av att bli tagna på allvar, att det förväntas mycket av dem. Vi blir liksom bättre av att veta att det är vi själva som styr. Det är så himla många talangfulla människor i det här projektet, säger Mira Nilsson Mitchell som spelar en av huvudrollerna.

Från skolaulan till teatern – gymnasiet vars musikaler gör succé

– Det är fascinerande att alla lägger ner så mycket tid och arbete och vill vara här trots att de är dödströtta, säger Matilda Kyhlstedt som jobbar med marknadsföring och pr.

I år bygger deras uppsättning Jekyll and Hyde på R.L.Stevensons skräckroman Dr Jekyll and Mr Hyde

– Grundbudskapet känns aktuellt. I konflikter och knepiga situationer har många ett behov av att dela upp saker i gott och ont, svart och vitt. Men det är oftast mer komplext än så, säger Mira Nilsson Mitchell och Matilda Kyhlstedt fyller i:

– Det känns som att vi vill nå fram med ett viktigt budskap, inte bara marknadsföra en skolmusikal.

Allt fokus på premiären

– Det är svårt att ha fokus på något annat än det här nu, säger Mira Nilsson Mitchell och fortsätter:

– Jag tänker på olika scener hela vägen hem, när jag ska sova och när jag vaknar. Och olika sånger ringer i huvudet.

Hon får medhåll från motspelaren Viktor Allerstrand som spelar både Jekyll och Hyde.

– Min familj har också tröttnat på sångerna, säger han.

Att skifta mellan två roller kan ibland vara svårt.

– Ibland ska det gå väldigt snabbt och det måste vara tydligt så att publiken förstår. Vi tar hjälp av smink och scenografi för att förstärka karaktärerna. De har också olika signaturmelodier, säger Viktor Allerstrand.

Mira Nilsson Mitchell spelar en av huvudrollerna. Foto: Jannie Flodman

Jekyll and Hyde

Musikalen Jekyll and Hyde baseras på skräckromanen Dr Jekyll and Mr Hyde av R.L.Stevenson. Historien om Jekylls försök att hitta roten till mentala sjukdomar resulterar i en mörk och dramatisk skräckmusikal där gränsen mellan ont och gott suddas ut.

Spelas på Maximteatern 11-20/1.

Biljetter kan köpas på vrskolor.se/jekyll-hyde/.