Lugnare. Farsta stadsdelsnämnd vill införa områdesvärdar i Farsta centrum, Farsta strand och Fagersjö. Syftet är att fånga upp ungdomar som hamnar i kriminalitet och drogmissbruk. Foto: Sanna Källdén

Nu ska tryggheten öka i Farsta

Med inspiration från Skarpnäckslyftet vill Farsta vända utvecklingen med ungdomar som hamnar i kriminalitet och drogmissbruk.

  • Publicerad 15:35, 1 dec 2017

För några år sedan startade Skarpnäcks stadsdelsnämnd, främst tillsammans med Stockholmshem och polisen, samarbetet Skarpnäckslyftet. Detta efter att stora grupper av ungdomar hängt i centrum, varav flera vandaliserade och ställde till med bråk.

Stadsdelen införde då områdesvärdar i Bagarmossen och Skarpnäck, med uppgift att se till att allt är lugnt och att prata med ungdomar de möter. Målet med satsningen har hela tiden varit att ge stöd till stadsdelens ungdomar och att öka tryggheten i området.

’’I början blev vi kallade för golare för att vi jobbade ihop med staden’’

– Vi vill utveckla vårt stöd till ungdomar som befinner sig i någon form av missbruk eller kriminalitet, eller som riskerar att hamna där. Arbetet ska främst vara inriktat mot något äldre ungdomar eftersom vi redan har en del insatser riktat mot yngre, säger Per-Ove Mattsson, avdelningschef på Farsta stadsdelsförvaltning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En anledning till att Farsta sneglar på Skarpnäck är att stadsdelen hanterat den gruppen, unga vuxna, på ett bra sätt, berättar han.

– Deras samarbete med Stiftelsen På Rätt Väg var framgångsrikt. Vi skulle vilja ha en liknande aktör att samverka med.

Först måste stadsdelsnämnden godkänna förslaget. Sedan kan en upphandling av extern ungdomsinsats genomföras.

– Alla detaljer är inte klara än, men vi vill ha områdesvärdar, så som Skarpnäck haft, med uppsökande verksamhet kvällar och helger, säger Per-Ove Mattsson.

Värdarna ska fokusera på Farsta strand, Farsta centrum och Fagersjö. Syftet är att locka in ungdomarna på mer sunda aktiviteter. Därför ska det finnas tillgång till en lokal, med till exempel föreläsningar och aktiviteter, berättar Per-Ove Mattsson och tillägger:

– Sedan kanske man kan väva in stadens övriga resurser, som till exempel Jobbtorget.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Projekttiden är två år och siktet är inställt på att få igång det under våren 2018.

Situationen i Farsta påminner om den i Skarpnäck, med vandalisering och bråk, menar Lars Bäck (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd. Nu hoppas han att arbetet kan fånga upp unga vuxna i riskzonen.

– Det har ju varit en framgångsrik modell i Skarpnäck, och man ska inte uppfinna hjulet varje gång, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Flera polisingripanden vid årets sista derby

Nyheter ✓Våldsamma upplopp ✓Narkotikabrott ✓Tillträdesförbud Våldsamt upplopp, narkotikabrott och konfiskering av pyroteknik. Polisen gjorde flera ingripanden i samband med årets sista derby på Tele2 Arena igår. Men sammantaget beskriver polisen insatsen som...måndag 22/10 15:50

Gasläcka stänger idrottshall i Söderort

Nyheter Tre personer till sjukhus med domningar Högdalens sim- och idrottshall stängdes akut förra veckan sedan gas läckt ut i ett rum under bassängdelen. Tre personer fick föras till sjukhus med domningar.måndag 22/10 13:00