I fädrens spår. Fredrik von Essen framför Skokloster Hotell & Restaurang, byggnaden där hans farfar öppnade värdshus för 54 år sedan. Nu är det dags för nypremiär. Foto: Ulf Hamrin

Nu ska värdshuset få nytt liv

Efter tio år i dvala öppnar Skokloster Hotell & Restaurang för allmänheten och gör det i ny kostym. Och får vi tro restaurang- och driftchefen Bobo Bergström är det här bara början.

  • Publicerad 10:40, 18 aug 2017

Kommande helg är det premiär för ännu en attraktion i Fredrik von Essens målmedvetna satsningar i Skokloster.

Endast sex stora fönster på den pampiga entré- och restaurangbyggnaden och en mer försynt fasadfärg på hotelldelen skvallrar om nya tider för anläggningen. Desto större märks förändringen inomhus.

Detta är bara början

Färgschemat är genomgående nytt, berättar Bobo Bergström.

– Vi har flyttat reception och bar och tack vare ett mobilt system av hyllor kan vi skapa nya och mer intima rum på de stora, öppna ytorna.

Som sig bör är dagarna före premiären kaotiska. För en lekman verkar en invigning om en vecka fullständigt omöjlig, men efter att ha lyssnat en stund på engagemanget så förstår man att målarfärgen hinner torka, borden dukas och grillarna vara på plats.

– Egentligen är det här bara början, tillägger Fredrik von Essen.

– Hela området med slottet, kyrkan, hamnen, det gamla bilmuseet och den här anläggningen som min farfar ligger bakom har ju under lång tid hamnat mer eller mindre i träda. Såväl för turister som för bofasta.

Men den trenden har vänt, enligt von Essen.

Stigande antal besökare

Förr hade slottet omkring 25 000 besökare per säsong. Nu är man uppe i snart 100 000.

– Och, säger han, med nya Skokloster Hotell & Restaurang blir siffrorna än bättre. För alla.

Målet är att utveckla hela området till ett levande, myllrande besöksmål för såväl lokalbefolkningen som gäster utifrån, barn och vuxna, företagare och privatpersoner.

Pool, handelsträdgård, uthyrning till lokala företagare, uteplatser till hotellrummen, en anläggning för äventyrsgolf, egen transportverksamhet finns i planerna

Skokloster värdshus

Konferensanläggningen skapades 1963 av Skokloster Slotts ägare Baron Rutger von Essen, som också byggde Motormuséet.

Fredrik von Essen, Rutgers barnbarn, återförvärvade anläggningen 1 januari 2015.

En kraftfull renovering har nu gjorts för att modernisera och förnya utbudet. Kommande helg öppnar restaurangen och hotellet efter att ha varit stängt i tio år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på förskola

Det är inte bara barn som vill leka inne på förskolan Nybygget. Fast några vuxna personer kunde inte hantera sin längtan efter leksaker på rätt sätt.söndag 24/6 12:40

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet