Traktorförare. Emma Feldman (M) tog första steget i rivningsarbetet, som kommer att pågå under våren. Foto: Jonas Palm

Nu ska Veddesta centrum rivas

Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort – i veckan drog rivningen av Veddesta centrum igång. Om tre år är planen att de första grannarna ska flytta in i de kommande bostäderna på platsen.

  • Publicerad 09:30, 4 mar 2020

Det kommer ganska omgående märkas att det kanske väsnas lite.

Veddesta centrum har ekat tomt det senaste året. Men under tisdagen påbörjades den planerade rivningen av de numera spöklika byggnaderna. Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) rev själv ner skylten som prydde ingången till det gamla centrumet.

Här ska det nu byggas 1200 bostäder som ska sammanflätas med de totalt 14 000 nya bostäder som byggs i Barkarbystaden med omnejd fram till 2032.

– Tusentals personer kommer att arbeta här framöver. Det här är en väldigt viktig del av Barkarbystaden, säger Emma Feldman.

Hur kändes det att själv sitta bakom spakarna?

– Att sitta bakom grävmaskiner är alltid roligt. Det betyder att man tar ett steg framåt. Det här är en plats som upplevts som ganska mörk och otrygg under en längre tid.

Planen: Då ska Veddesta centrum rivas

Borta till våren

Fastighetsbolaget Veidekke äger det snart rivna centrumet och kommer att stå för nybyggnationen i det nya området. Projektutvecklingschefen Stefan Lifvergren menar att förbipasserande snart kommer att märka av att saker händer på platsen.

– Det kommer ganska omgående märkas att det kanske väsnas lite. Men till våren, när alla går ut i sina trädgårdar, kommer de se att fastigheten är borta. Alla har längtat efter att vi river den här fastigheten, så det är ingen som kommer att sakna den, säger Stefan Lifvergren.

Inom sex till nio månader kommer Veidekke inleda det markförberedande arbetet.

– Vår vision är att vi kommer stå här med de nya boende inom tre år. Vi skräder inte orden. Vi har ambitionen att det här ska bli Stockholmsregionens mest intressanta stadsdel, säger Stefan Lifvergren.