Nu skrotas förslaget på det nya tekniska nämndhuset i Söderstaden

Förvaltningarna kan bli kvar på Fleminggatan – planen på hundratals nya bostäder på Kungsholmen kan dras tillbaka.

  • Publicerad 15:20, 13 apr 2015

Stadsledningen har slagit fast att arkitektförslaget på ett nytt tekniskt nämndhus i Söderstaden – som gått under namnet Drivhus och togs fram i en omfattande arkitekttävling – är alldeles för avancerat och dyrt.

Nu skrotas hela förslaget.

– Vi kan inte betala de hyrorna som skulle bli aktuella där, säger stadsdirektör Lars Rådh.

Staden ska nu utreda två andra alternativ för de tekniska nämndernas framtid. Antingen ska de 1 200 personerna som jobbar i huset flytta till ett annat nytt hus i Söderstaden, eller så blir förvaltningarna kvar i Tekniska nämndhuset på Fleminggatan.

LÄS ÄVEN: Oklart om tekniska nämndhuset

Om flytten ställs in ryker planerna på nya bostäder i Tekniska nämndhuset.

Färre bostäder eller inga alls

Och även om det blir en flytt till ett annat hus i Söderstaden kommer bostadsambitionen på Kungsholmen att sänkas. När idén först lanserades pratades det om möjligheten att bygga mellan 380 och 560 bostäder vid Tekniska nämndhuset men så många blir det inte, enligt Lars Rådh.

– Det kan inte bli så stora byggvolymer som man tänkt sig, bland annat beroende på strandskydd och annat, säger han.

I slutet av året ska det stå klart vilket av de två alternativen staden väljer, flytt till nytt annat hus i Söderstaden eller låta förvaltningarna stanna på Kungsholmen.

– Sammantaget gäller det att belysa de olika alternativen. Vi ska ha ett fungerande kontor för våra tekniska förvaltningar och vi ska använda de fastigheter vi äger på ett optimalt sätt, säger Lars Rådh.

LÄS ÄVEN

Stokab tänker inte flytta till förorten

Håller inte måttet

Kommunstyrelsen har genomfört en genomlysning av projekt Tekniska nämndhuset Söderstaden. Den underkänner det vinnande arkitektförslaget ”Drivhus” - som nu dras tillbaka.

Istället startar nu parallella utredningar som belyser två olika alternativ.

Alternativ 1 handlar om att ta fram ett alternativt förslag till ny förvaltningsbyggnad i Söderstaden där både kontorsmålet och stadens bostadsmål kan nås.

Alternativ 2 handlar om att utreda förutsättningarna och konsekvenserna av att behålla Tekniska nämndhuset på Kungsholmen som förvaltningsbyggnad för de tekniska förvaltningarna.

Samtliga utredningar ska vara avslutade i höst.

Visa merVisa mindre

Berör många anställda

Runt 1 200 personer som jobbar på stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret, miljöförvaltningen, fastighetskontoret och trafikkontoret arbetar i dag i Tekniska nämndhuset på Fleminggatan.

Tanken har varit att samtliga ska flytta till ett nytt hus som ska byggas i Söderstaden vid Gullmarsplan. Planen för Tekniska nämndhuset har varit att antingen jämna det med marken och bygga nya bostadshus eller renovera det och bygga om det invärtes till nya bostäder.

Miljöpartiet har tidigare sagt att man vill använda huset till studentbostäder.

Visa merVisa mindre