Nu slår nyaste skolan upp portarna

Ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft. De fyra ledorden står tryckta i stora versaler på sidan av en trappa, och är det första som möter besökare till Raoul Wallenbergskolan (RWS) i Järvastaden. Bakom tornar den stora, röda byggnaden upp sig. Den 21 augusti slår den helt nybyggda skolan upp portarna, och visionerna är många.

  • Publicerad 11:31, 2 aug 2017

”Nu kan vi sätta skolan tillsammans.

I november i fjol togs det första spadtaget till den nya skolan, som nu till största del står klar lagom till skolstarten. Till att börja med kommer 360 elever och 125 barn tas emot; då skolan både kommer att innehålla förskola samt skola från årskurserna förskoleklass till åk 3. Successivt kommer det dock att slussas in fler barn och elever; runt 700 elever upp till årskurs sex planeras att rymmas i skolan, med fyra klasser i varje årskurs, samt en ny förskolebyggnad som står klar i augusti 2018 och som kommer ta emot runt 220 barn. Alla elever tas in enligt köregeln geografisk närhet.

Under det senaste året har byggnationen av den miljöcertifierade skolbyggnaden – som har betygsatts med en silverutmärkelse – pågått för fullt. De genomgående luftiga lokalerna med färgglada detaljer och ett enormt ljusinsläpp från stora fönsterpartier ska skapa en avkopplande men lekfull och stimulerande miljö för eleverna. Här började personalen jobba redan en månad innan skolstart för att hinna planera, dekorera, lära känna varandra och enas om samma vision.

– Ingenting sitter i väggarna än, bara färg, och det är just det som är så fantastiskt. Nu kan vi sätta skolan tillsammans, säger Eva Arfwedson, rektor.

I början av varje skoldag kommer klassisk musik spelas ur högtalarna i korridorerna, för att eleverna ska få en behaglig start på dagen. Barnen kommer sedan få ställa sig i led och bli hämtade in i klassrummen av sina lärare, som i lugn och ro kommer att gå igenom syfte och mål med lektionen. I slutet av lektionerna går man sedan tillsammans igenom vad man lärt sig.

Ordning och struktur är alltså väldigt viktigt, samtidigt som skolans fyra ledord hela tiden kommer att prägla skoldagen. Hela första veckan ska det jobbas aktivt med orden och dess innebörd.

– Ledorden ska definitivt inte bara vara hyllvärmare, lärare och elever ska hela tiden jobba med att inkludera dem i skoldagen. Idén är att de ska genomsyra skolmiljön, både visuellt, då de är tryckta på dörrar och på andra detaljer i skolan, men framförallt också som förhållningssätt, berättar Eva Arfwedson.

RWS Järvastaden har utvecklat konceptet “Skolan mitt i byn”, där ambitionen är att göra skolan till en central mötesplats i Järvastaden, både för barn och för vuxna. Undervisningen under dagen kommer därför att integreras med fritidsaktiviteterna efter skolan för att motivera eleverna.

Lokalerna kommer att hyras ut och användas av flertalet olika verksamheter; kulturskolan kommer hyra in sig, det kommer hållas idrottsaktiviteter, kurser, bokcirklar. Föräldrar ska även få möjlighet att köpa med sig middag hem från skolköket.

Skolgården uppmuntrar till lek och motion – här finns bland annat en konstgräsplan, motorikbana och lekplatser. Eva Arfwedson har en gedigen bakgrund inom både kultur och sport, och värnar om att inkludera båda delarna i skolan så mycket som möjligt. Rörelse och hälsa är vitalt och lärarna har handplockats med omsorg – i led med visionen om en aktiv skola där välmående är i fokus:

– Det är bevisat att fysisk aktivitet och rörelse stimulerar hjärnan och får en att koncentrera sig och arbeta bättre, därför vill vi inkludera det så mycket som möjligt och uppmuntrar till det både praktiskt i undervisningen och på rasterna. Vi har anställt lärare som delar samma åsikt, berättar hon.

Samtidigt är man mycket noggranna med att leva upp till namnet Raoul Wallenberg och Eva Arfwedson poängterar den drivkraft som det medför:

– Vi har ett namn, Raoul Wallenberg, och därmed ett rykte att leva upp till. Det får oss att vilja skapa en så bra och välfungerande skola som möjligt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Blottare sprider oro i Bergshamra

Nyheter En eller flera män har de senaste dagarna blottat sig i Bergshamra för kvinnor och barn. Händelserna har polisanmält och nu har ett varningsbrev skickats ut till föräldrar.fredag 25/5 14:36

Allt bättre för cyklister i Solna

Nyheter Solna stad förbättrar starkt sitt resultat i cykelrankingen Kommunvelometern. Rankingen tas fram av Cykelfrämjandet tillsammans med de kommuner som väljer att delta.torsdag 24/5 15:41