Åker hem. Alina som brukar tigga på S:t Eriksplan åker hem till familjen i Rumänien. Där har hennes man just tagit körkort efter att ha fått ekonomisk hjälp av ett gäng Vasastadsbor. Foto: Jannie Flodman

Nu slipper Alina tigga mer på gatan

För drygt tre år sedan skrev vi om Alina som brukar sitta på S:t Eriksplan och tigga. Nu har Alina åkt hem till Rumänien och hoppas på att inte behöva återvända. Mycket tack vare hjälp av en grupp Vasastadsbor.

  • Publicerad 15:10, 22 dec 2017

I hörnet Rörstrandsgatan/S:t Eriksplan brukar 29-åriga Alina sitta och tigga. Vi i Vasastan har flera gånger tidigare skrivit om den grupp Vasastadsbor som i flera år har engagerat sig för Alina och hennes man Catalin, 31.

I början av året hade de samlat in cirka 40 000 kronor till ett 90-konto. Tillsammans med paret kom de överens om att det bästa var att spendera pengarna på en körkortsutbildning till Catalin för att öka hans chanser att få jobb. Ett körkort skulle innebära att Catalin kan arbeta med till exempel varutransporter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Han kunde varken läsa eller skriva så han började med att lära sig det, säger Eva Björk Hamne, en av de engagerade Vasastadsborna.

I veckan körde Catalin upp i Rumänien för andra gången – och lyckades. Alina, som varit i Stockholm i tre veckor den här vändan, åkte hem till sin man och sina barn i dag, fredag. Vi i Vasastan träffade henne i torsdags, på ett cirka nollgradigt S:t Eriksplan. Språkförbistringar gjorde det svårt att kommunicera men hon hade svårt att dölja sin lycka och sitt hopp.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Hoppas att jag inte måste komma tillbaka och tigga. Det är mycket viktigt att jobba, säger Alina, som under sin Stockholmsvistelse bodde i ett tält i Högdalen tillsammans med sin syster.

– Vi hoppas såklart också att Catalin får jobb och att Alina inte behöver komma tillbaka och tigga. Vi vill att hon ska vara med sin familj, säger Eva Björk Hamne.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.