Säkerhet. Flera företagare från Barkarby handelsplats deltog i säkerhetsmötet. Foto: Mikael Andersson

Nu sluter Järfällas butiksägare upp mot rånen

En kraftig ökning av butiksrån har skett i Järfälla. Nu sluter företagarna samman med polisen och kommunen för att förbättra säkerhetsarbetet.

  • Publicerad 14:10, 6 dec 2017

Om man inte varit medveten om problematiken innan, så är man det nu

Det var Welcome Hotel i Barkarby, som själva utsatts för rån under hösten, som tog initiativet till mötet som också hölls på hotellet under tisdagen.

Ett 15-tal företagare, främst från Barkarby handelsplats, deltog ihop med representanter från kommunens säkerhetsavdelning och näringslivsbolag, liksom polisen.

– Det blev mycket diskussion bland företagarna kring erfarenheter av rån, och hur man kan jobba framåt, säger Fredrik Persson, näringslivschef i Järfälla kommun, och fortsätter:

– Om man inte varit medveten om problematiken tidigare så är man det nu.

Kraftig ökning av butiksrån i Järfälla

Under hösten har flera butiksrån inträffat i Järfälla, och en tydlig ökning går att se från 2013. Då skedde 5 butiksrån under hela året, och fram tills 24 november i år hade 22 butiksrån skett.

"Säkerheten står högt på agendan"

Sedan tidigare har Järfälla kommuns näringslivsbolag möten med företagare i Barkarby, Kallhäll och Viksjö, och ses flera gånger per halvår. Efter tisdagens möte visade flera företagare i Barkarby intresse av att ingå i en dialoggrupp för området.

– Vi diskuterar en rad frågor, men säkerheten är självklart väldigt aktuell och står högt på agendan, säger Fredrik Persson.

Ett stort ansvar i det säkerhetsförebyggande arbetet ligger på butikerna själva. Men att stärka samverkan mellan kommun, polis och näringsliv är ett viktigt led i det arbetet, menar kommunens säkerhetsstrateg Alexander Lejonrike.

– Tillsammans kan vi minska sannolikheten för brott och reducera brottslighetens skadeverkningar, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Helglista! Det här kan du göra i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Träffa Tomten ✓Bandyskola ✓Barnteater ✓Julmarknad Träffa Tomten, gå på julmarknad eller snöra på dig grillorna. Helgen bjuder på massa skoj för stora och små i Västerort och Järfälla.fredag 15/12 15:50

Finland 100 år: "Jag är stolt över att vara halvfinne"

Nyheter Vi träffade tre generationer finskättlingar i Järfälla I Järfälla är vårt 100-jubilerande grannland Finland ständigt närvarande. Nästan en tiondel av kommunens befolkning har finsk anknytning. Vi träffade tre generationer från samma familj för att prata...fredag 15/12 15:25