Säkerhet. Flera företagare från Barkarby handelsplats deltog i säkerhetsmötet. Foto: Mikael Andersson

Nu sluter Järfällas butiksägare upp mot rånen

En kraftig ökning av butiksrån har skett i Järfälla. Nu sluter företagarna samman med polisen och kommunen för att förbättra säkerhetsarbetet.

  • Publicerad 14:10, 6 dec 2017

Om man inte varit medveten om problematiken innan, så är man det nu

Det var Welcome Hotel i Barkarby, som själva utsatts för rån under hösten, som tog initiativet till mötet som också hölls på hotellet under tisdagen.

Ett 15-tal företagare, främst från Barkarby handelsplats, deltog ihop med representanter från kommunens säkerhetsavdelning och näringslivsbolag, liksom polisen.

– Det blev mycket diskussion bland företagarna kring erfarenheter av rån, och hur man kan jobba framåt, säger Fredrik Persson, näringslivschef i Järfälla kommun, och fortsätter:

– Om man inte varit medveten om problematiken tidigare så är man det nu.

Kraftig ökning av butiksrån i Järfälla

Under hösten har flera butiksrån inträffat i Järfälla, och en tydlig ökning går att se från 2013. Då skedde 5 butiksrån under hela året, och fram tills 24 november i år hade 22 butiksrån skett.

"Säkerheten står högt på agendan"

Sedan tidigare har Järfälla kommuns näringslivsbolag möten med företagare i Barkarby, Kallhäll och Viksjö, och ses flera gånger per halvår. Efter tisdagens möte visade flera företagare i Barkarby intresse av att ingå i en dialoggrupp för området.

– Vi diskuterar en rad frågor, men säkerheten är självklart väldigt aktuell och står högt på agendan, säger Fredrik Persson.

Ett stort ansvar i det säkerhetsförebyggande arbetet ligger på butikerna själva. Men att stärka samverkan mellan kommun, polis och näringsliv är ett viktigt led i det arbetet, menar kommunens säkerhetsstrateg Alexander Lejonrike.

– Tillsammans kan vi minska sannolikheten för brott och reducera brottslighetens skadeverkningar, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ska få fler att tycka till om Söderhöjdens byggplaner

Nyheter "Märks ett större engagemang i villaområden" Inför valet snackade demokratiambassadörer med folk i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt i Järfälla. Nu fortsätter de – men den här gången ska de få fler att engagera sig i byggplaner i...måndag 22/10 16:28

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37