Nu sommarvaknar Gamla Bion

1986 var Gamla Bion i Örsundsbro på väg att ge upp. Ett gäng entusiaster, som blev föreningen Gamla Bion i Örsundsbro, räddade byggnaden. Nu firar föreningen 30 år och bion har åter öppnat för sommaren. – Det är en upplevelse att se på film här, säger o­rdföranden, Göran Ulväng.

  • Publicerad 09:56, 6 jul 2017

Vi samlades här hösten 1986. Då hade en försäljning aktualiserats av den här fastigheten och då var det så lyckligt att fastigheten köptes av en engelsman, David Silvey som var god vän med Valdis Ordeus som var en riktig hembygdsmänniska. En förkämpe för att bevara det gamla. Så Valdis, jag och några till bestämde oss för att gå samman och rädda den här biografen, säger Göran Ulväng.

Den hade inte haft något underhåll sedan 1940-talet. Den var helt slut. Vissa partier var så ruttna att man kunde köra handen rakt igenom väggarna. Det var ett hopplöst projekt, men vi hade en snickare med i gänget, Roger Näsvall, som aldrig tvivlade.

Gamla Bion invigdes för första gången 1924.

Vi ville inte bara renovera för att rädda huset utan även fylla den med verksamhet. Vi ville ha filmvisningar, utställningar, konserter. Men det tog en bra tid innan vi fick fart på det och det berodde på att vi hade fel tajmning. Vi började visa film på vårarna. Kom inte en käft. Vi gick över till höstarna, kom inte någon. Vi körde gamla klassiker. Kom inte någon. Så sa någon: ’Vi testar somrarna.’ Och det blev ett lyckokast, förklarar Göran Ulväng. Varje tisdag klockan 20.00 är det filmvisning. Dessutom blir det konserter och andra tillställningar under sommaren.

Totalt får 80 personer plats i bänkraderna, men en gång i tiden tog biografen in 200 personer per föreställning.

Vi vet inte exakt hur de gjorde det, men kanske med lösa stolar. Publikrekordet är från 1945 när de visade Kalle på spången. Då kom det 573 personer. Men inte på en gång, utan de tog in 200, sedan 200 till och sist 173 personer, berättar Göran Ulväng.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19