Vårtecken. I förra veckan började Botkyrkas gator sopas rena från grus. Foto: foto: Karin Winter

Nu sopas gruset bort från Botkyrkas gator

Snödroppar, krokus och tussilago i all ära. Ett av de tydligaste vårtecknen är när sopmaskinerna åker ut och sopar gatorna rena från grus så att dammet yr. Nu har grussopningen börjat i kommunen. Men boende i miljonprogramsområdena får vänta ett tag till.

  • Publicerad 15:30, 12 apr 2018

Snart blir det cykelföre på kommunens gator! I slutet på förra veckan, helt enligt schema, inleddes grussopningen. Först ut att få vårstädade gator är Vretarna, följt av Nackdala, Vårsta, Tullinge skog och Riksten. Längst får boende i Storvreten, Alby, Fittja, Hallunda-Norsborg, Slagsta och Eriksberg vänta – om tre veckor kommer sopmaskinerna dit.

Det ser ut som att norra Botkyrka blir sopat sist.

– Det handlar inte om en socio-ekonomisk prioritering eller strukturen på områdena, det är logistiskt och vad som fallit som en naturlig följd för maskinparken, säger Anders Öttenius, chef på gata-park-enheten.

För att se till att sopningen går smidigt kan boende tänka på att inte parkera cyklar utanför portar utan i ställ. Villabor kan se till att dra undan sopkärl så maskinernas framfart inte hindras.

Vad är det tydligaste vårtecknet på gata-parkenheten?

– Sandsopningen är ju ett vårtecken. Men också att vi kan dra igång med de projekt vi inte har kunnat påbörja för att det har varit kallt och fruset i marken, som att byta ut utrustning på lekplatser.

Ett annat är väl att ni planterar ut blommor i era blomlådor och rabatter?

– Ja, det ska påbörjas nästa vecka eller veckan därpå. Det ser ut som att det ska bli riktigt varmt, upp emot 20 grader. Vi hoppas att den prognosen stämmer, säger Anders Öttenius.

Så sopas gatorna

V 14: Vretarna
V 15-16: Nackdala, Tuna, Vårsta, Tullinge skog, Riksten, Tumba, Segersjö
V 17: Skäcklinge; Uttran, Tullingeberg
V 18: Storvreten, Broängen, Alby, Fittja

V 19: Hallunda, Norsborg, Slagsta, Eriksberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.