Varning. Här spränger man för att riva gamla Farsta sjukhem. Foto: Johann Bernövall

Nu sprängs gamla Farsta sjukhem bort

Det ska bli både hyres- och bostadsrätter där Farsta sjukhem ligger idag. Men först ska hela rasket rivas, vilket man nu börjat med.

  • Publicerad 11:51, 20 nov 2018

Det är kommunalt ägda Familjebostäder som bygger 600 hyresrätter varav 220 studentbostäder inhysta i ett 17-våningshus vid Ekebergabacken i Farsta. Dessutom bygger byggnadsfirman Viktor Hansson 120 bostadsrätter med tillhörande underjordiskt garage. Utöver bostäderna blir det även en sprillans ny förskola, som ersätter den nuvarande som rivs i ett senare skede av projektet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Delar av bostadsbyggandet inleds redan nu på ytan mittemot och nedanför dagens förskola. Men samtidigt har arbetet med att riva Farsta sjukhem, som ska ge ytterligare plats åt bostäder, dragit igång. Under veckan inleds sprängningar för att få ner den 51 år gamla byggnaden.

"Från och med vecka 47 kommer sprängning ske klockan 10 och 14 och vid dessa tidpunkter kommer väg 73 (Nynäsvägen) att stängas av för trafik. Förskolan har ett eget ljud så att de i tid hinner förbereda sig för att gå inomhus", skriver Jenny Simonson, kommunikatör på exploateringskontoret på Stockholms stad i ett mejl till tidningen.

Vårdboende i Farsta rivs – sjuka utan flyttplan

Exakt hur länge rivningen ska pågå är oklart men enligt staden räknar man med att vara klara någon gång i vår. Parallellt med rivningsarbetet så lägger Stockholm Exergi ny fjärrvärme i Ekebergabacken. Den ledningen ska ersätta den som ligger under Farsta sjukhem idag.

"Det här innebär att det från och med denna höst är byggtrafik på Ekebergabacken och den kommer att pågå i minst ett par år. Busslinje 184 leds om till södra sidan av området och vänder i korsningen Perstorpsvägen/Sköndalsvägen", skriver Jenny Simonson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hela projektet beräknas att ta ungefär fem år och kommer periodvis orsaka buller i området, som ska följa Naturvårdsverkets riktlinjer för byggarbetsplatser. Staden kommer även passa på att fräscha upp gatorna i området under byggtiden. Varje byggherre kommer att informera närboende om vilka arbetstider och störningar som gäller för respektive del av arbetet, enligt exploateringskontoret.

Visionsbild. De nya studentbostäderna sedda utifrån Nynäsvägen. Foto: White arkitekter / Stockholms stad

Huset som ska ner. Foto: Johann Bernövall

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här är veckans mest lästa Stockholmsnyheter

Nyheter ✓Har du missat något i nyhetsflödet? ✓Här är topp tio-listan Nya hyror, ombildningar och strid kring sommargågator. Det är några av veckans mest lästa artiklar på StockholmDirekt.se.lördag 16/2 9:10

Aktiviteter i Söderort med plats för ditt barn

Nyheter GUIDE: Föreningar i Hägersten, Älvsjö, Midsommarkransen och Västertorp utan kö ✓Lista även för övriga Söderort Har dina barn inte köat i år till de populäraste klubbarna? Missade du släppet av nya platser vid terminsstarten? Här är föreningarna i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö som har plats för ditt barn...lördag 16/2 8:40