Från och med i år springer flickor och pojkar upp till nio år ihop på Tolvanloppet. Bilden är från Tolvanloppet 2015. Foto: Stella Papapanagiotou

Nu springer flickor och pojkar Tolvanloppet ihop

Snart är det dags för årets omgång av populära Tolvanloppet. Och efter kritik springer nu flickor och pojkar upp till nio år ihop.

  • Publicerad 16:47, 14 maj 2018

Lördagen den 26 maj är det dags för Brommas största löparfest – Tolvanloppet. Det är den 35:e upplagan av loppet som går genom Brommas villakvarter och längs med Nockebybanans, (Tolvans), sträckning.

Fått kritik

En populär del av evenemanget är de kortare loppen som barnen mellan 0 och 9 år springer längs Ålstensgatan, som går under namn som FörEliten och PyttEliten. Men förra året fick arrangörerna kritik för att barnen delas upp efter kön, trots deras ringa ålder.

– Det är av ren slentrian och vana det har blivit en tjej- och killklass. Men det är ingen konst för oss att ändra, sa Tolvanloppsgeneralen Jan Björnum, när StockholmDirekt ringde upp honom förra året.

Ålstensmamma: "Dela inte upp treåringarna efter kön i Tolvanloppet"

Sagt och gjort. Från och med i år springer flickor och pojkar upp till nio år ihop.

– Det var självklart att vi skulle göra den ändringen. Men vi var tvungen att diskutera var gränsen skulle gå. Nu har vi satt den vid nio år, det är ingen vetenskaplig gräns, men det var där vi tyckte att det var rimligt, säger Jan Björnum.

120 funktionärer hjälper till

Hittills är 839 personer anmälda till loppet, men det kan komma att bli fler, man kan nämligen anmäla sig ända fram till att lopp-dagen. Just nu pågår förberedelserna för fullt, och 120 funktionärer kommer att hjälpa till under eventet.

– Och så har vi beställt fint väder, lovar Jan Björnum.

Därför hade alla mycket bättre tid på Tolvanloppet förr

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Klart: Här är första bussen med flexibla nattstopp

Nu kan du hoppa av närmare ditt hem I höst ska idén med nattstopp på bussen sjösättas. Först ut att testa den nya idén kan bli buss 396 mellan Bromma och Stenhamra.måndag 21/5 11:45

Prime livings dotterbolag stäms på 24 miljoner

Tvist om studentbostäder i Spånga Byggbolaget Prime living, som bygger de hårt kritiserade studentbostäderna i Spånga, har hamnat i en tvist med ett annat byggbolag – som stämmer deras dotterbolag på drygt 24 miljoner kronor.måndag 21/5 11:27