Fotbollsstol. "Jag gillar fotboll, så jag ville göra en fotbollsstol", säger Abenazer Takele i Lillholmsskolan. Nu hans modell gjorts i full skala och ställs ut på Subtopia. Foto: Sara Ringström

Nu ställs Lillholmselevernas stolar ut i Alby

En stol i form av en not. En annan med en fjäder istället för ben. Och en tredje, som väger 250 kilo. Nu ställs Lillholmsskolans stolar ut på Subtopia i Alby.

  • Publicerad 09:33, 18 okt 2017

– Abow!

Luckan på lastbilen har nyss öppnats. Därinne är fyra stolar i full skala. En i formen av en not. En fotbollsinspirerad. En med en fjäder istället för ben. Och så en jättekoloss på nästan 300 kilo. Idag ställs de ut på Subtopia i Alby.

Men vi backar bandet något. För bildläraren Sten Carnevall är det en 25-årig dröm som äntligen går i uppfyllelse.

– Jag gjorde en liknande uppgift med elever för länge sedan, men de fick då bara göra teckningar på papper. Sedan dess har jag föreslagit ett samarbete med alla slöjdlärare jag mött på alla skolor där jag arbetat. Alla har sagt nej, under 25 års tid! Fram tills nu, när jag hade turen att träffa på Stefan Silhammar och Marie Oldelius, som hoppade på direkt!

På onsdag är det vernissage för resten av skolan och allmänheten. Dogge Doggelito kommer, en hel del är kvar att fixa. Han har varit uppe sedan 02.30 imorse och förberett boken med de stoltexter eleverna skrivit på svensklektionerna.

– Men jag hade världens tur. Två av dem som ska trycka upp boken hade gått på Lillholmsskolan tidigare, så det gjorde inget att materialet egentligen kom omöjligt sent!

Alazar Beyenes stolmodell blev en gigantisk tron på närmare 300 kilo. "Det kändes coolt att sitta i den, det är liksom jag som gjorde den. Men jag trodde inte att den skulle bli så stor!", säger han. Foto: Sara Ringström

Shahrizod Homidovas stol i form av en not har även inbyggda högtalare. Foto: Sara Ringström

Totalt är det 58 modeller av olika stolar som ska visas upp. Några är mer traditionella, andra är vilda skapelser i former av skedar, troner och, såklart, 127: Skärholmens postnummer.

Men vad är grejen med stolar?

– Stolar är en jättebra grej! De är så vardagliga att man inte ens tänker på dem men samtidigt symboliserar de så mycket. Där finns status som designrylar och kungars troner, det finns gynekologstolar, pottstolar, elektriska stolar. En stol för varje skede i livet!

Arbetet började redan förra läsåret. Eleverna, som då gick i åttan, fick börja med att skissa fritt och se vad som kom fram. Efter det fick de göra modellerna i slöjden och skriva berättelser om dem på svenskan.

Fyra av eleverna har även fått sina stolar tillverkade i verklig storlek av intresseföreningen för svenskt möbelkonsthantverk, Interiorcluster. Och det är de som lastas ur lastbilen när vi hälsar på.

– Det känns coolt, jag ville verkligen att de skulle göra min stol, för jag vill jobba med något som har med design att göra, säger Yasmine Bensabra, som har formgivit stolen med en fjäder istället för ben.

Hur var det att provsitta din stol för första gången?

– Det kändes bra, men lite skrämmande. Det kändes som att jag skulle välta, haha! Men det gick bra.

För bildläraren Sten Carnevall är det en 25-årig dröm som nu går i uppfyllelse. Foto: Sara Ringström

"På riktigt – jag skulle kunna somna här", sa klasskamraterna som fick testa Abenazers fotbollsstol. Foto: Sara Ringström

"Jag vill köpa den och ha den hemma!", säger Shahrizod om kompisen Yasmines fjäderstol. Foto: Sara Ringström

Utställningen: Stol127

Utställningen Stol127 pågår på Subtopia i Alby mellan från den 18 oktober till den 18 december.

På vernissaget klockan 09.00 och 13.30 är Dogge Doggelito konferencier, fyra elever framför sina berättelser kopplade till stolarna och modellerna och de fullskaliga stolarna finns till beskådan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.