TRYCK. Bil efter bil rullar fram till olika containers på Kvarnkullen, men 21 augusti stängs SÖRAB:s anläggning. Foto: Jonny Andersson

Nu stänger återvinningen i Ursvik

Den 21 augusti stänger Sörab Kvarnkullen återvinningscentral i västra Ursvik för att släppa fram bygget av tvärbanan. Med nedläggningen tvingas Sundbybergsborna åka en bit för att bli av med grovsoporna.

  • Publicerad 09:19, 9 aug 2019

Alla vill ha närhet till avfallsanläggningar och när man inte har det blir det besvär.

I en strid ström rullar privatbilar upp mot raden av containers och förarna letar luckor för att komma så nära som möjligt. Bakluckor öppnas och i personalboden undrar Artur hur det ska fungera i framtiden.

– Det här har varit en perfekt plats. Men nu ska tvärbanan fram.

– Senaste åtta åren har det handlat om ett år i taget, så vi har varit förberedda, fortsätter han.

Sörab har anläggningar i Smedby (Upplands Väsby), Hagby (Täby), på Lidingö, i Järfälla och i Vallentuna kommuns nordligaste avkrok.

Artur räknar med att han flyttas till någon av dessa, men vart de som i dag nyttjat Kvarnkullen tar vägen med sina diskmaskiner, rivna mellanväggar etcetera, har han ingen aning om.

– Det behövs en återvinningscentral i Sundbyberg, det går inte att undvika. Det finns en i Bromma, men den klarar inte av trycket som varit på den här också. Och det är en bit att åka till Järfälla, Hagby och Väsby.

Tät trafik

En av Arturs kollegor går med raska steg för att hjälpa en kund att slänga en väska i rätt container.

Och det fortsätter rulla in bilar.

– Ändå är det lågsäsong nu. Normalt är det många fler en vanlig lördag. På vardagarna har vi uppåt 100 lätta lastbilar som är här och sorterar, många företagare i byggbranschen, säger Artur.

Josefin Pucher är insamlingschef på Sörab. Och apropå anläggningen i Bromma påpekar hon att den är ämnad för boende i Stockholms kommun.

– Tyvärr har tidsplanen för nedläggningen av Kvarnkullen inte matchats av öppnandet av en ny avfallsanläggning i Sundbyberg. Vi kommer att ha mobil återvinning i Sundbyberg och även erbjuda andra tjänster för sundbybergare som behöver bli av med sitt avfall. Alla vill ha närhet till avfallsanläggningar och när man inte har det blir det besvär, säger Josefin Pucher.

Avslag på ansökan

Sörab har tidigare fått avslag på ansökan om bygglov på en tomt. Senaste ansöka gjordes 2018 och företaget inväntar besked.

– Det är en plats utmed Rissneleden, säger hon och hänvisar till hemsidan där det informeras om en returpark likt den i Stockby, Lidingö, som vann pris för Årets Återvinningsanläggning 2016.

På hemsidan står bland annat: Enligt "Stockbymodellen" byggs ett Returhus/mottagningshall där besökarna välkomnas av personal när de kommer till anläggningen. Där fokuseras på det avfall som är miljöviktigast att sortera ut först.

– Vi hoppas att sundbybergarna snart ska ha en ny returpark, säger Josefin Pucher.

Mer information finns på Sörabs hemsida, www.sörab.se

STÄNGS. Kvarnkullen stänger 21 augusti. Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är Umami parks nya sophantering i gång

Nyheter Ska suga upp sopor från 8000 hushåll Sundbybergs nya sopsuganläggning är i drift, men endast för en bråkdel av de 8 000 hushåll som slutligt ska kopplas till systemet.måndag 20/1 17:00

Historisk seger för Sundbybergs curlinglag

Nyheter Europamästarna staplar titlar i vinter Lag Anna Hasselborg, med hemvist på Sundbybergs idrottsplats, blev i söndags det första damlaget inom curling att vinna tre Grand Slam-segrar i följd.måndag 20/1 11:10

Här kan du träna ute på hemmaplan

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 16:05
Stockholm Direkt