TRYCK. Bil efter bil rullar fram till olika containers på Kvarnkullen, men 21 augusti stängs SÖRAB:s anläggning. Foto: Jonny Andersson

Nu stänger återvinningen i Ursvik

Den 21 augusti stänger Sörab Kvarnkullen återvinningscentral i västra Ursvik för att släppa fram bygget av tvärbanan. Med nedläggningen tvingas Sundbybergsborna åka en bit för att bli av med grovsoporna.

  • Publicerad 09:19, 9 aug 2019

Alla vill ha närhet till avfallsanläggningar och när man inte har det blir det besvär.

I en strid ström rullar privatbilar upp mot raden av containers och förarna letar luckor för att komma så nära som möjligt. Bakluckor öppnas och i personalboden undrar Artur hur det ska fungera i framtiden.

– Det här har varit en perfekt plats. Men nu ska tvärbanan fram.

– Senaste åtta åren har det handlat om ett år i taget, så vi har varit förberedda, fortsätter han.

Sörab har anläggningar i Smedby (Upplands Väsby), Hagby (Täby), på Lidingö, i Järfälla och i Vallentuna kommuns nordligaste avkrok.

Artur räknar med att han flyttas till någon av dessa, men vart de som i dag nyttjat Kvarnkullen tar vägen med sina diskmaskiner, rivna mellanväggar etcetera, har han ingen aning om.

– Det behövs en återvinningscentral i Sundbyberg, det går inte att undvika. Det finns en i Bromma, men den klarar inte av trycket som varit på den här också. Och det är en bit att åka till Järfälla, Hagby och Väsby.

Tät trafik

En av Arturs kollegor går med raska steg för att hjälpa en kund att slänga en väska i rätt container.

Och det fortsätter rulla in bilar.

– Ändå är det lågsäsong nu. Normalt är det många fler en vanlig lördag. På vardagarna har vi uppåt 100 lätta lastbilar som är här och sorterar, många företagare i byggbranschen, säger Artur.

Josefin Pucher är insamlingschef på Sörab. Och apropå anläggningen i Bromma påpekar hon att den är ämnad för boende i Stockholms kommun.

– Tyvärr har tidsplanen för nedläggningen av Kvarnkullen inte matchats av öppnandet av en ny avfallsanläggning i Sundbyberg. Vi kommer att ha mobil återvinning i Sundbyberg och även erbjuda andra tjänster för sundbybergare som behöver bli av med sitt avfall. Alla vill ha närhet till avfallsanläggningar och när man inte har det blir det besvär, säger Josefin Pucher.

Avslag på ansökan

Sörab har tidigare fått avslag på ansökan om bygglov på en tomt. Senaste ansöka gjordes 2018 och företaget inväntar besked.

– Det är en plats utmed Rissneleden, säger hon och hänvisar till hemsidan där det informeras om en returpark likt den i Stockby, Lidingö, som vann pris för Årets Återvinningsanläggning 2016.

På hemsidan står bland annat: Enligt "Stockbymodellen" byggs ett Returhus/mottagningshall där besökarna välkomnas av personal när de kommer till anläggningen. Där fokuseras på det avfall som är miljöviktigast att sortera ut först.

– Vi hoppas att sundbybergarna snart ska ha en ny returpark, säger Josefin Pucher.

Mer information finns på Sörabs hemsida, www.sörab.se

STÄNGS. Kvarnkullen stänger 21 augusti. Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Ilskan stor när Förvaltaren höjer parkeringsavgiften

Nyheter Vissa parkeringar blir dubbelt så dyra Förvaltarens hyresgäster i Sundbyberg har den senaste veckan informerats om höjning av månadshyran för garage- och parkeringsplatsen. Skuldbelagd blir även Hyresgästföreningen som dock står med...lördag 24/8 8:15

Viss bevisning säkrad efter överfallsvåldtäkt

Nyheter Polisen vidare i utredningsarbetet Polisen har säkrat viss bevisning och kommit vidare i utredningsarbetet av förra veckans överfallsvåldtäkt i Rissne centrum.fredag 23/8 15:50
Stockholm Direkt