Nationalscen. I samband med stambytet utökas även antalet toaletter Foto: Sören Vilks

Nu stänger Dramaten

Dramaten står inför en omfattande renovering. Den 23 april stängs dörrarna till den svenska nationalscenen och först den 12 december är publiken välkommen igen.

  • Publicerad 11:59, 12 apr 2019

Det har stormat rejält kring Dramaten de senaste veckorna. SVT-dokumentären om Josefin Nilssons liv, där det berättades hur hon misshandlats grovt av en Dramatenanställd expojkvän, resulterade i inställda föreställningar av pjäsen som skådespelaren medverkade i. Och så sent som i måndags meddelade teatern att Eirik Stubø lämnar posten som VD och teaterchef. 

Dramaten om inställda föreställningarna

Att Dramaten stänger mellan 23 april och 12 december har dock inget samband med de händelserna. Istället är det en sedan länge planerad renovering som är orsaken.

– Renoveringen är efterlängtad och det känns därför bra att vi nu, i nära samarbete med vår hyresgäst, får genomföra den. Samtidigt passar vi på att göra en del mindre men fint restaureringsarbete som vi hoppas att publiken ska glädjas åt när de är åter i december, sa Ingrid Eiken-Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande tidigare i år.

Dramatens vd Eirik Stubø avgår

Dramaten stänger mellan 23 april och 12 december. Byggprojekten innebär att det blir speluppehåll på Stora Scenen, Målarsalen, Tornrummet och Lejonkulan. Däremot fortsätter scenverksamhet som vanligt på Lilla scenen och Elverket medan Unga Dramaten kommer att bedriva sin verksamhet på Scenkonstmuseet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så ska Dramaten renoveras

Byte av stammar och övermaskiner på Stora scenen.

I samband med stambytet utökas antalet publika toaletter och fler nya tillgänglighetsanpassade toaletter byggs.

Tillgängligheten ska också bli bättre när det gäller hissfunktioner och entrén på Nybrogatan 2.

Samtidigt som stambyte sker installeras till Stora scenen ett helt nytt övermaskineri för bland annat ljus och dekor med specialutvecklade vinschar och nya ljusbryggor.

Berörd personal kommer att få tillfälliga kontor och loger bland annat i Kvarteret Sjömannen, i huset bakom Dramaten.

Visa merVisa mindre