Stänger. Nattklubben King Kong på Mariatorget håller sin sista kväll den sista augusti. Foto: Sacharias Källdén

Nu stänger innerstans sista gayklubb

I slutet av förra veckan kom beskedet att nattklubben King Kong sägs upp från sin lokal vid Mariatorget. Detta innebär att stadens sista gayklubb i innerstan stängs.

  • Publicerad 19:30, 22 aug 2019

Nattklubben King Kong skulle i år har firat fem år. Men i slutet på förra veckan kom beskedet från klubbägarna Peter och Erik Sandqvist Nielsen Engebretsen att gayklubben tvingas stänga, något tidningen QX tidigare har rapporterat om.

– Vi har vetat om det här länge, och vi har hunnit bearbeta det rent känslomässigt. Men anledningen att vi gick ut med det så sent var att det var viktigt för oss att få hålla igång under Pride och inte stjäla fokus från det, säger Peter Sandqvist Nielsen Engebretsen, när vi träffar honom och Erik i klubbens lokaler.

Anledningen bakom klubbens nedläggning beror på att grannar har klagat på höga ljudnivåer och stök utanför huset. Något som bekräftas av Pitchers, som nu har sagt upp hyresavtalet med King Kong.

Avslut. "Vi kommer sakna King Kong jättemycket", säger klubbägaren Erik Sandqvist Nielsen Engebretsen. Foto: Sacharias Källdén

Nattklubb. Klubbägarna Peter och Erik Sandqvist Nielsen Engebretsen. Foto: Sacharias Källdén

Ett starkt driv

Klubben har drivits av en stark vilja och ett driv att skapa ett tryggt rum för ett HBTQ-community, menar Peter och tillägger att det slår hårt på communityt när klubben måste stänga.

– Det kanske låter motsägelsefullt, men när man jobbar för vårt community så motverkar man sig själv. Hade det funnits trygga rum för queers hade vi inte behövts. Flera som kommer hit är inte ute med sin könsidentitet eller sexuella läggning och vågar inte gå ut någon annanstans i hela stan. Därför behövs vi, och därför är det trist att vi tvingas stänga, säger han.

Enligt ägarna kommer de inte fortsätta konceptet King Kong i nya lokaler, men de utesluter inte att de kommer fortsätta i nattklubbsbranschen.

Populär queerbar på Södermalm stänger

King Kong kommer att fortsätta hålla öppet till och med den sista augusti, då det enligt Erik och Peter utlovas storfest.

– Det är gästerna som gör King Kong, och vi vill att det ska kännas som en vanlig King Kong kväll, fast upphöjt till tio. Ett nedkok till vad King Kong har varit under den här tiden, avslutar Peter.

Hejdå. Klubbägarna Peter och Erik Sandqvist Nielsen Engebretsen utlovar storfest när King Kong håller sin sista kväll den sista augusti. Foto: Sacharias Källdén