Står. Kårstalinjen står still till augusti. Foto: Linda Gren

Nu stänger Roslagsbanan - så här tar du dig fram

På lördag stänger Roslagsbanans kårstalinje ner. Här kommer information som ska hjälpa dig att klara den första omställningen.

  • Publicerad 17:08, 6 jan 2017

Roslagsbanans kårstalinje är avstängd från den 7 januari till 20 augusti för utbyggnad av dubbelspår och renovering av stationer. På Program Roslagsbanans utbyggnad hoppas man att månaderna ska löpa så smärtfritt som möjligt.

– Det finns alltid de som blir sura och irriterade men det brukar lägga sig efter några dagar när folk vant sig. Vi hoppas på förståelse, vi måste ändå genomföra de här projekten och vi måste stänga av, säger Marianne Gundmark, kommunikatör på Program Roslagsbanans utbyggnad.

– När all utbyggnad är klar blir det fantastiskt. Då får resenärerna många fördelar, vi gör det möjligt för tätare trafik, köper nya tåg och det blir fler tåg som trafikerar banan. Dubbelspår gör det stabilare och inte så störningskänsligt.

Arriva, som i vanliga fall kör tågen, ansvarar för ersättningstrafiken. Nu får resenärerna vänja sig vid busstrafik. Men ingen buss tar dig hela vägen till stan - antingen är det Täby Centrum och anslutning med Österskärslinjen eller Danderyds sjukhus och tunnelbanan som gäller.

"Tågkapaciteten på Österskärslinjen blir ungefär densamma som i dag, vi kör med en särskild tidtabell och ser ingen risk för kapacitetsbrist. Det blir fyra tåg i timmen till Österskär och fyra tåg i timmen till Viggbyholm i rusningstrafik, vilket innebär att Viggbyholm och Täby C får några fler avgångar i rusningstrafik mot ordinarie tidtabell", skriver Arriva i ett mejl.

Några av bussarna stannar på Arningeleden - Skogsbrynet vid Fågelsången och Okvistavägen i Vallentuna.

– Vi har också förstärkt busslinjerna 610 och 608 med flera avgångar under avstängningarna. Och 608 stannar på Arningeleden, säger Jenny Egeland, informatör på Arriva.

För att underlätta för resenärerna kommer Arrivas konduktörer att arbeta som trafikvärdar. De kommer att finnas tillgängliga vid de största knutpunkterna: Östra Station, Danderyds Sjukhus, Täby Centrum och Vallentuna.

– Inledningsvis har vi förstärkt med extra många värdar då vi vet att behovet av information är störst i början då alla resenärer ska hitta vid sina byten, säger Jenny Egeland.

Vad är ert tips till resenärerna?

– Det man kan tänka på som resenär är att till en början beräkna lite mer tid för sin resa tills man vet var och hur bytena sker, säger Jenny Egeland.

– Det är framför allt att man läser på, så att man vet hur man ska bete sig den här måndagsmorgonen när man kanske varit på semester länge och vardagen tar vid. Då måste man för sin egen del och för familjemedlemmar hjälpa till att planera, säger Marianne Gundmark.

Här är ersättningslinjerna:

27 A. Buss mellan Danderyds sjukhus och Frösunda (via Vallentuna C och Ormsta).

Restid 48 minuter för hela sträckan.

Turtäthet:

Buss från Frösunda, en gång i timmen

Buss från Lindholmens station.

Buss från Ormsta och Vallentuna, fyra gånger i timmen.

Ladda hem tidtabellen här.

27 B. Buss mellan Lindholmen och Täby Centrum (via Vallentuna C, Ormsta och Lovisedal).

Restid 39 minuter för hela sträckan.

Buss från Lindholmen två gånger i timmen, oftare i rusningstrafik (då cirka fyra bussar i timmen).

Ladda hem tidtabellen här.

27 X. Buss som går i rusningstrafiken mellan Danderyds sjukhus och Lindholmen.

Restid 34 minuter för hela sträckan.

Morgon: Avgår från Lindholmen mellan 06.06 och 09.03.

Eftermiddag: Avgår från Danderyds sjukhus mellan 14.27 och 19.27.

Ladda hem tidtabellen här.

661. Buss mellan Kårsta och Vallentuna Station.

Restid 41 minuter för hela sträckan.

Går en gång i timmen i rusning. Vissa luckor på 1,5 timme mellan bussarna.

Ladda hem tidtabellen här.

666 X. Buss mellan Söderhall – Kårsta – Brottby.

Restid 33 minuter för hela sträckan.

Går i trafik som är mellan45-minuter per buss och en timme per buss.

Ladda hem tidtabellen här.

Redaktionens överlevnadstips:

Var på gott humör (i alla fall när du startar).

Ät innan - Är magen glad, så är människan glad (citat: Gustav Svensson från Svensson, Svensson).

Varma kläder så att du inte fryser på stationen.

Kläder som går att ta av så att du inte svettas på bussen.

Ta med dig vatten, powerbank och en snöskyffel (för att vara förberedd på eventuella snöstormar).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

I Djursholm – tjuvar satt utanför huset

Nyheter Tre inbrott på tre dagar Tre dagar i rad har Danderydsbor fått oönskade gäster och drabbats av inbrott. I ett av fallen upptäcks tjuvarna när målsägande kommer hem.tisdag 19/6 14:35

Sixten, 16, sprang efter inbrottstjuv i Täby: "Var aldrig rädd"

Nyheter Gärningsman använde pepparspray Två personer greps under fredagen efter ett villainbrott. 16-åringarna Sixten och Tim valde att följa efter en av tjuvarna och kunde på så vis hjälpa polisen.tisdag 19/6 13:02