Anders Hanser har en hemlig biograf på Östermalm. Nu stänger han. Foto: Linda Gren

Nu stänger Stockholms hemligaste bio

Sedan 2005 har Anders Hanser drivit Stockholms kanske hemligaste biograf. På grund av en chockhöjning av hyran tvingas han nu att stänga. Sista visningarna blir en film om hans eget liv.

  • Publicerad 15:35, 6 feb 2017

Trots att han inte annonserar har besökarna hittat till Anders Hansers lilla biograf med 40 platser på Kommendörsgatan. Dragplåstret har varit filmen om ABBA, som han spelade in när han jobbade som bandets officiella fotograf.

– Jag har velat vara okänt och medvetet gått lite under radarn. Ändå kommer folk med abonnerade bussar från hela Storstockholm. Bion har spridit så otroligt mycket glädje åt människor, det har gjort att jag har velat hålla igång, säger Anders Hanser.

LÄS MER: Han har Stockholms hemligaste biograf

För några år sedan höjdes hyran rejält. Nu planeras också ett stambyte i huset där biografen ligger. Därför har Anders Hanser, som drivit stället med egna pengar, bestämt sig för att stänga.

– Det är ingen billig bio, tvärtom är det säkert Stockholms dyraste. Jag vet inte om det är så vemodigt att stänga, det känns skönt att gå vidare. Man kan inte hålla på en evighet, det är lika bra att sluta med flaggan i topp, säger Anders Hanser.

Film om sitt liv

De sista visningarna är en film om hans eget liv. Projektet började för två år sedan när han drabbades av en stroke.

– När jag vaknade på sjukhuset insåg jag hur skört livet är. Jag hyrde två medarbetare som fick i uppdrag att göra filmen, och alla mina kända kamrater ställde gärna upp för att berätta min historia, säger Anders Hanser.

Några få tider finns kvar innan Anders Hanser ska ut i världen och genomföra sitt drömprojekt.

– Min plan nu är att åka jorden runt och filma tio otroliga platser. Det är inte vanliga turistresor, utan jag vill besöka ställen som Påskön och Nya Guinea. Den ska släppas om två år, lagom till mitt 40-årsjubileum som fotograf, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.