Nu stängs bussentrén till Slussens t-bana

Från och med 2 maj ersätts nuvarande entré till Nacka- och Värmdöbussarna med en tillfällig bussterminal på Stadsgården. Förändringarna kommer skapa stor trängsel första månaden.

  • Publicerad 13:20, 26 apr 2018

Bussterminalen vid Slussen, där bussarna till och från Nacka och Värmdö stannar idag, ska rivas. Det beror på den nya bro som ska byggas mellan Södermalm och Gamla stan, och ha plats för biltrafik, kollektivtrafik, gångvägar och cykelvägar.

Från och med onsdag, 2 maj, kommer den nuvarande bussterminalen alltså tas ur bruk. All busstrafik till och från Nacka och Värmdö kommer i stället att flyttas till en tillfällig terminal österut på Stadsgården.

Bussentrén till Slussens t-bana stängs

Förändringarna innebär också att den nedre tunnelbaneentrén, som ligger precis intill bussterminalen, stängs och ersätts av en ny stationsbyggnad på Ryssgården.

– Den når man via nya gångbroar, som går över buss- och byggområdet. Både buss- och tunnelbaneresenärer kommer från och med onsdag att få gå via Ryssgården, säger Jenny Simonson, kommunikatör på projekt Slussen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men det kommer bli väldigt trångt den första tiden.

– Det blir ett väldigt stort tryck, eftersom alla kommer behöva använda samma trappor upp till Ryssgården och gå ner i samma tunnelbaneentré, den uppe vid torget. Trycket fördelas sedan när den nya tunnelbaneingången är klar, om cirka en månad, säger Jenny Simonson.

Slussen får ny t-banenedgång

Efter ytterligare en månad lättar det upp ännu mer, när resenärer som kommit med ankommande bussar får en egen gångbro.

Den tillfälliga bussterminalen på Stadsgården kommer användas i fem år.

– Varken det eller den tillfälliga stängningen av tunnelbaneingången gör att resekapaciteten minskar, säger Jenny Simonson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android