Sparar in. Förskolorna i Hägersten-Liljeholmen har i höst färre barn än tidigare. Foto: Jannie Flodman

Nu stängs förskoleavdelningar i Hägersten-Liljeholmen

Efter många år med hårt tryck på förskolorna i Hägersten-Liljehomen finns det i höst platser över. Men stadsdelen ser det inte som en chans att minska barngrupperna. Istället stängs avdelningar.

  • Publicerad 18:30, 9 sep 2019

Det är åtta avdelningar som tillfälligt stängts på förskolor i Telefonplan, Midsommarkransen, Fruängen, Liljeholmen, Hägerstensåsen och i Årstaberg. Avdelningarna släcktes ner efter sommaren och kommer att stå tomma i höst. Skälet är att stadsdelen nu har fler förskoleplatser än barn.

Av samma anledning stängde stadsdelen förskolan Örnberget med tre avdelningar i Örnsberg i somras. Den har nu slagits ihop med förskolan 4:an.

– Vi har en minskning av barn nu som planar ut och vänder under 2020. Sen stiger antalet barn igen. Därför har vi lagt flera avdelningar i malpåse under en period, säger Katarina Odén-Ryhede, tillförordnad chef för stadsdelens förskoleavdelning.

Akut brist på förskoleplatser i Liljeholmen

Politikerna har länge lovat att de växande barngrupperna ska minska i stadsdelen, där det i våras i snitt gick 17,1 barn per avdelning. Kommunfullmäktiges mål är att det ska gå 16 barn per avdelning.

Trots det stängs alltså avdelningar när trycket på förskolorna nu minskar.

Kunde inte det här vara en chans att minska barngrupperna istället?

– När vi har ett minskat barnunderlag så har vi minskade intäkter och då möter vi det med tillfälliga stängningar för att effektivisera verksamheterna och kostnaderna. Det finns också förskolor där man har färre barn i grupperna, men där har man en anpassad personaltäthet, säger Katarina Odén-Ryhede.

Förskolor i Söderort tvingas ta in fler barn

L-topp: Grupperna ska minska ändå

Abit Dundar (L), ordförande i stadsdelsnämnden, gjorde i valrörelsen en stor sak av att barngrupperna måste minska. Det löftet tror han kommer infrias i höst trots att avdelningar har stängts. Stadsdelen har bland annat ansökt om statsbidrag från Skolverket för att nå stadens mål.

Senare i september kommer nya siffror från förskolorna som Abit Dundar räknar med kommer att se bättre ut.

– När vi har färre barn kan vi inte ha tomma lokaler, så det är inte så lätt att bara minska grupperna. Vi vill inte hänvisa barn från Årstaberg till Mälarhöjden. Ibland har vi inte tillräckligt med barn i ett område och då måste man omorganisera, säger han om stängningarna.

De här förskolorna drar ner i höst

Här är förskolorna som stänger ner avdelningar i höst:

Telefonplan
Förskolan Mikrofonen – en avdelning.

Fruängen
Förskolan Hanna Rydh – en avdelning.
Förskolan Ellen Fries – en avdelning.

Midsommarkransen
Förskolan Kastanjen – två avdelningar.

Liljeholmen
Förskolan Rosteriet – en avdelning.

Hägerstensåsen
Förskolan Mellanberget – en avdelning.

Årstabergs förskolor
Förskolan Spåret/Perrongen – en avdelning.